2024
Housewarming: A Collision with the Past…

Housewarming: A Collision with the Past door Alina Lupu, Kraaienest Blijft door Wouter Stroet and Hotel Mokum door Yannesh Meijman

23.03.2024
14:00–19:45

Schema 23 maart:

14:00- 18:00
A Collision with the Past, 2021
Audio Essay (herhalend) door Alina Lupu (Engels)

18:00
Vertoning van Kraaienest Blijft en Hotel Mokum (Nederlands en Engels)

18:45 - 19:45
Gesprek tussen Yannesh Meijman, Wouter Stroet en Alina Lupu (Engels)

Reservering verplicht: er is een beperkte capaciteit voor dit programma, u kunt een plek reserveren door te mailen naar reservations@deappel.nl

A Collision with the Past, 2021
Audio Essay (Engels) door Alina Lupu

Dit audio essay kwam tot stand op uitnodiging van de samenwerking tussen The Input Party en het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam (IISG). Tijdens het bezoek aan het IISG werd Alina gegrepen door foto’s van het kraakpand De Kalenderpanden. In opdracht van Ja Ja Ja Nee Nee Radio, als onderdeel van onze serie ‘Near Histories’ (samengesteld door Radna Rumping) begon zij aan een onderzoek dat meer dan een jaar zou duren. De Kalenderpanden zijn een voormalig kraakpand in Amsterdam-Oost. Het kraakpand was actief tussen 1996 en 2000 en werd na de ontruiming omgebouwd tot meerdere luxe lofts. Het essay maakt gebruik van archiefmateriaal dat de krakers uit die tijd beschikbaar stelden: een gedocumenteerde tijdlijn van zowel het kraken als de ontruiming. Het probeert ook aan te geven hoe de praktijk van het kraken is veranderd in de afgelopen decennia, sinds het kraakverbod van 2010, en laat zien hoe je twee decennia later nog steeds toegang kunt krijgen tot het Kalenderpandengebouw. Tijdens het samenstellen van het stuk, tussen november 2020 en november 2021, ervoer de kraakbeweging een opleving als huisvestingspraktijk in Amsterdam. De Kalenderpanden zijn gekoppeld aan het pas gekraakte Hotel Mokum, een pand aan de Spuistraat 59 en een aan de Ringdijk 8, beide gekraakt door de Anarcha Feminist Group Amsterdam.

Je kunt het audio essay hier beluisteren

Kraaienest Blijft, 2022
Film door Wouter Stroet, 5 min., Nederlands/Engels met Engelse ondertiteling

Door middel van fotogrammetrische beelden verkent Kraaiennest Blijft de structuren van een schijnbaar verlaten Grand Café in de Nederlandse stad Groningen. Het stuk assembleert verbrijzelde interieurs van – op het eerste gezicht – ongebruikte ruimtes. Fragmenten van een gesprek met voormalige dakloze studenten onthullen dat het pand in werkelijkheid verre van leeg staat en laten zien dat er een alternatief bestaat.

Hotel Mokum, 2023
Film door Yannesh Meijman, 30 min., Nederlands met Engelse ondertiteling

Hotel Mokum is een documentaire over een collectief dat op 16 oktober 2021 het verlaten Hotel Marnix in hartje Amsterdam kraakte. In zes weken tijd transformeerde het collectief het hotel in een thuis, een zelfverklaarde vrije ruimte en een oase in een stad die wordt gesmoord door hyper-gentrificatie. Op het hoogtepunt van zijn populariteit werd Hotel Mokum stopgezet onder het mom van brandveiligheid. Het verhaal van Hotel Mokum is geworteld in protest: tegen zowel de huisvestingscrisis en de kosten van levensonderhoud, als tegen de criminalisering van kraken in 2010 die leidde tot de ontruiming van meer dan 300 kraakpanden in Amsterdam alleen. De film combineert documentairebeelden, archiefmateriaal en gereconstrueerde scènes tot een complex en intiem portret van een hoopvol collectief en de stad die ze proberen terug te winnen.

Alina Lupu

Alina Lupu is geboren in Bacau, Roemenië, in 1985 en woont en werkt sinds 2012 in Amsterdam, Nederland. "Alina Lupu strijdt in haar werk voor een eerlijkere wereld. Ze onderzoekt consequent de manieren waarop voorwaarden worden gesteld om deel te nemen aan de economie, of hoe de economie wordt vormgegeven, en wie daardoor wordt opgenomen of uitgesloten, en als gevolg daarvan het risico loopt gemarginaliseerd te worden. Dit zijn onderwerpen die van groot belang zijn voor de vastberadenheid van werknemers in een tijd waarin directe transacties toegankelijker lijken te worden, maar in werkelijkheid ook steeds ongrijpbaarder."

Yannesh Meijman

Yannesh Meijman is een autodidactische regisseur, producent en editor, geboren en getogen in Amsterdam. Zijn jeugdige sociaal-poëtische werk wordt gedreven door een verlangen naar gemeenschap, stedelijk verzet en dromen. Door middel van subjectieve verhalen, glitchende signalen en het omarmen van poreusheid, maakt hij met zijn films een kritiek op en een ode aan Amsterdam. Zijn debuutdocumentaire Hotel Mokum, geproduceerd door HALAL & Radio Voorwaarts, ging tijdens IDFA in wereldpremière in de Frontlight-sectie.

Yannesh's eerdere werk "Geen Plek" (2022) werd geselecteerd voor het Go Short Film Festival. Als producent werd zijn film "Incendios" (2021) geselecteerd voor het Nederlands Film Festival en het Festival International du Film d'Aubagne. Bovendien is hij medeoprichter van Radio Voorwaarts - een kunstcollectief en platform dat underground en interdisciplinaire kunst & muziek presenteert, met een bijzondere interesse in alternatieve subculturen en hun precaire plaats in een steeds vijandiger wordende stedelijke omgeving.