2024
Housewarming: The Broken pitcher…

Housewarming: The Broken pitcher with Marina Christodoulidou, Natascha Sadr Haghighian and Dimitris Chimonas

16.03.2024
14:30–18:30

Schema:

14:30 - 15:00
Deuren open

15:00 - 16:00
Warm-up: Participatieve performance met Dimitris Chimonas

Pauze & introductie in de film/het project

16:30 - 17:30
The Broken Pitcher: filmvertoning

17:30 - 18:30
Gesprek met Marina Christodoulidou, Natascha Sadr Haghighian en Dimitris Chimonas

Reservering verplicht: er is een beperkte capaciteit voor dit programma, u kunt een plek reserveren door te mailen naar reservations@deappel.nl

The Broken Pitcher, 2022
dirs. Natascha Sadr Haghighian and Marina Christodoulidou. 69mins. Multilingual with English subtitles.

De film volgt de effecten van financialisering en bezuinigingen en behandelt een concreet geval: Een cruciale vergadering bij een bank, waarbij onderhandeld wordt over de uitwinning van een familiehuis in Larnaka, Cyprus in 2019. Geïnspireerd op Abbas Kiarostami’s film First Case, Second Case (1979, Iran), wordt de gefilmde heropvoering van de bankvergadering getoond aan mensen met verschillende achtergronden die de vraag wordt gesteld: “Wat moeten de bankmedewerkers volgens jou doen?”. De antwoorden omvatten perspectieven van mensen uit verschillende belangengroepen in Cyprus en daarbuiten, waaronder huisvestingsrechtenactivisten in Barcelona, Berlijn en Beiroet, personen die op vergelijkbare wijze door dit beleid worden getroffen, publieke figuren, advocaten, economen en kunstenaars. Onteigening is een van de bezuinigingsmaatregelen die de Trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) de Cypriotische regering oplegde na de financiële crisis in 2012. The Broken Pitcher situeert de zaak in relatie tot de koloniale geschiedenis van financiën, schulden en eigendom en zoekt naar mogelijkheden om het script van de interactie ermee te veranderen.

Als inleiding op de vertoning van The Broken Pitcher nemen we deel aan een opwarmsessie om onszelf voor te bereiden op het aannemen van de rol van ‘spect-actors’. Deze door Augusto Boal geïntroduceerde term verwijst naar toeschouwers die actief omgaan met hun drang om de realiteit waarin ze leven te onderzoeken, analyseren en opnieuw vorm te geven. Deze sessie fungeert als een uitnodiging voor het publiek om over te stappen van passieve toeschouwers naar actieve deelnemers. Als onderdeel van de Appel’s housewarming, en omlijst door tools die gebruikt zijn voor The Broken Pitcher, wordt een serie participatieve spellen gefaciliteerd door kunstenaar en dramaturg Dimitris Chimonas.

Als inleiding op de vertoning van The Broken Pitcher nemen we deel aan een opwarmsessie van een uur met spellen, gefaciliteerd door Dimitris Chimonas, die Augusto Boals methodologieën van Theatre of the Oppressed weerspiegelt, waarbij deelnemers de rol van 'spect-acteurs' op zich nemen. Op zoek naar alternatieve dialoogvormen bespreken de filmregisseurs na de vertoning het maakproces van de film en de verschillende aspecten ervan. Daarna openen ze het gesprek en nodigen ze de deelnemers uit om actief deel te nemen door te proberen het verhaal van de film te veranderen. In een poging om ons te engageren en te collectiviseren rond de drijfveren van onze leefsituaties en vormen van onteigening, ontvouwt het verhaal zich door te vragen: Waar wonen we?

Marina Christodoulidou (Cyprus) is onafhankelijk onderzoeker en curator. Ze doorkruist curatoriële formats en haar praktijk komt voort uit kritische, door kunstenaars geleide infrastructuren en zelfgeorganiseerde initiatieven. Marina's lezing van de geschiedenis en geschiedschrijving van Cyprus bevindt zich op het kruispunt van disciplines en vormt het uitgangspunt voor haar onderzoek en benadering van de dekoloniale praxis. Marina werkte eerder voor het Cyprus Paviljoen op de Kunstbiënnale van Venetië (2015-19) en was co-curator van het Anachoresis-project dat Cyprus vertegenwoordigde op de Architectuur Biënnale (2021). Naast andere collectieve projecten waar Marina deel van uitmaakte, is de Broken Pitcher (2020-) een doorlopend samenwerkingsproject dat is gepresenteerd op openbare pleinen in heel Cyprus, in Thkio Ppalies, Nicosia; Beirut Art Center; GfZK, Leipzig; Lenbachhaus, München en haar weg vindt naar onafhankelijke filmtheaters en festivals. Marina is momenteel research fellow bij de Appel met een focus op land, huisvesting en zelfbestuur, verbonden aan een samenwerkingsprogramma bij DAI, getiteld Assembling Land: Rehearsals towards Place-making.

In haar werk onderzoekt Natascha Sadr Haghighian (Iran/Duitsland) vragen over collectiviteit en gemeenschap. Haar solo- en samenwerkingswerken nemen de vorm aan van installaties, video- en audiowerken en performatieve interventies om zich infrastructuren en voorwaarden van collectiviteit voor te stellen. Uitgaande van actuele en historische gebeurtenissen richt de kunstenaar zich op wederzijdse afhankelijkheid, ruimten voor actie en de complexe reikwijdte van technologie, politiek en systemen van waardecreatie. Ze beschouwt haar meestal op installaties gebaseerde werken als ruimtes voor een sensuele heronderhandeling van de gemeenschap, die ons oproepen om migratie te begrijpen als een wezenlijk onderdeel van het bestaan. Kenmerkend voor haar benadering zijn een collaboratieve werkwijze en een wijdvertakt, soms opzettelijk verdoezeld auteurschap. Natascha vertegenwoordigde Duitsland op de Biënnale van Venetië in 2019 en nam deel aan Documenta 13 en 14.

Dimitris Chimonas (Cyprus) is een kunstenaar die werkt met theater, performance, film en beeldhouwkunst. Zijn werk onderzoekt theaterconventies, -apparaten en -kaders, strategieën van participatie en de constructie van collectiviteiten. Hij presenteerde werk op het Edinburgh Fringe Festival (2015 -2016); het Benaki Museum (Athene, 2016); de Young Artists Biënnale (Tirana, 2017); de Prague Quadrennial of Space Design & Performance (2019); Hot Wheels Athens (2019); Cabaret Voltaire (2021); GfZK Leipzig (2023). Hij bedacht en regisseerde ook de openings- en sluitingsceremonies van onder andere het International Festival Cyprus Film Days 2023. In 2022 was hij samen met Lex Gregoriou curator en medeorganisator van Sessions: een programma van queer happenings in Nicosia, Cyprus, met een uitgebreide showcase van de lokale queer scene, met een follow-up "take-over" van de State Gallery of Contemporary Art - SPEL, van juni tot december 2023. Dimitris was voorheen fellow bij het Home Workspace Program van Ashkal Alwan in Beiroet (2018-2019).