2024
Housewarming: Collectief Eigendom…

Housewarming: Collectief Eigendom (Collective Ownership)

15.03.2024
14:00–20:30

Collectief Eigendom is een webdocumentaire over het gelijknamige onderwerp. Het project (een combinatie van video, audio, fotografie en tekst) portretteert mensen en organisaties die gebruik maken van een collectieve eigendomsconstructie voor onder andere huisvesting, vrije ruimten, landbouw, natuur, energie en zorg. Het is zowel een inspiratiedocument als een archief en een handleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in het concept van collectief eigendom en de coöperatieve beweging.

Het panel zal na de vertoningen ingaan op de ingrediënten die volgens hen nodig zijn om een werkende coöperatie te laten slagen, evenals op de verschillende modellen van coöperaties en de verscheidene vormen van samenwerken (en samenleven).

Schema:

14:00-18:30
Vertoningen van korte films voor Collectief Eigendom

18:30-19:00
Talk door Ivo Schmetz over het Collectief Eigendom-project

19:00-20:30
Paneldiscussie over collectief eigendom met Natasha Hulst, Andrea Verdecchia en Marije Baalman

Reservering verplicht: er is een beperkte capaciteit voor de talk en de paneldiscussie, u kunt een plek reserveren door te mailen naar reservations@deappel.nl

Natasha Hulst

Natasha Hulst is programmadirecteur van het Schumacher Center for European Land Commons. Natasha's rol is het ondersteunen van internationale en nationale samenwerking voor land commons. Ze vergroot het bewustzijn omtrent Community Land Trusts als een middel om de toegang tot land te verbreden op een eerlijke, plaatsgebonden, democratische en vrijwillige manier. Daarnaast heeft ze Stichting Grond van Bestaan opgericht, een Nederlandse Community Land Trust-organisatie die lokale commons en ecologisch rentmeesterschap van het land ondersteunt.  Natasha is ook medeoprichter van Voedselpark Amsterdam, waar ze de leiding heeft over het behoud van landbouwgrond en het opzetten van een grootschalig stedelijk agro-ecologisch voedselpark als proeftuin voor ecologische oplossingen. Natasha werkt al meer dan 20 jaar op het snijvlak van economie en ecologie, onder andere bij het European Center for Nature Conservation, Stichting DOEN, Drawdown Europe en het Biomimicry Institute. Ze combineert altijd sociale innovatie voor gemeenschappen en op de natuur geïnspireerde innovatie om gemeenschappen en levensomstandigheden te ondersteunen. 

Andrea Verdecchia

Andrea Verdecchia (1982, Jesi, Italië) heeft een Master in Architectuur van de Universiteit van Ferrara. Hij is gespecialiseerd in huisvesting, betaalbaarheid en co-productie ontwikkelingen. Samen met Mira Nekova richtte hij Time to Access op, een in Amsterdam gevestigd platform gewijd aan de ontwikkeling van radicale architectuur. Samen met een groeiend team van architecten, stedenbouwkundigen en activisten creëren ze participatieve vormen van huisvesting, ruimtelijk ontwerp en sociale omgevingen. Hun doel is om betaalbare huisvesting toegankelijk te maken voor iedereen.

Marije Baalman

Marije Baalman is kunstenaar en onderzoeker/ontwikkelaar op het gebied van interactieve geluids- en lichtkunst, gevestigd in Amsterdam. Ze maakt muziek en muziektheatervoorstellingen, werkte met dansers en heeft verschillende installaties gemaakt. Onderwerpen die ze aansnijdt met haar werk zijn de aard van de interactie tussen mens en technologie, de invloed van algoritmen op de samenleving en de menselijke ervaring, en klimaatverandering. Ze werkt ook als cultureel organisator, curator en als activist om de rechten van kunstenaars te verbeteren en zelfgeorganiseerde huisvesting te bevorderen. Ze is lid van iii collective en Grond.

Ivo Schmetz

Ivo Schmetz verhuisde naar Amsterdam nadat hij was afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht. Bij toeval rolde hij in de kraakscene en was hij betrokken bij het kraken van het OLVG ziekenhuis (1998-1999) en de OT301 (1999-nu). Wonen en werken in deze experimentele vrije ruimtes hebben hem geïnspireerd om niet alleen op individueel niveau te werken als grafisch ontwerper en videomaker, maar ook collectieve projecten te verkennen. Hij is nog steeds betrokken bij de OT301 als bestuurslid, muziek/cinema programmeur en ontwerper, en hij is medeoprichter van Basserk records (2005-nu), medeoprichter van ontwerpbureau 310k (2003-2023) en een van de initiatiefnemers en drijvende krachten van Amsterdam Alternative (2015-nu). Naast het uitgeven van een tweemaandelijkse gratis krant (sinds 2015) is Amsterdam Alternative een online platform en collectieve organisator van vele publieke discussies, muziekevenementen, docu-screenings en andere kleinschalige, niet-commerciële evenementen. Onder de paraplu van Amsterdam Alternative heeft Ivo ook het project Vrij Beton (voor het realiseren van nieuwe, collectief beheerde vrije ruimtes) ontwikkeld en de uitgebreide, multimediale webdocu over collectief eigendom gemaakt. 

Ivo is altijd op zoek naar manieren om zijn interesses in grafisch ontwerp, muziek, vrije ruimtes, schrijven, activisme, video's maken, autonomie, interactie, experiment en collectiviteit te combineren. Niet alleen omdat hij het leuk vindt, maar ook om te creëren met een doel.