tentoonstelling
2022
Pope.L – Saamhorigheid

Pope.L – Saamhorigheid

17.12.2022–28.02.2023
12:00–18:00
Opening: 16 december 17:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Let op: 15 & 18 februari is de tentoonstelling tijdelijk gesloten, vanwege de opbouw van publieke evenementen die op deze dagen plaatsvinden.

Met trots presenteert de Appel de videotentoonstelling Saamhorigheid van de kunstenaar Pope.L. De video installatie is het vervolg op Misverständnisse, een werk dat hij maakte in samenwerking met Portikus in Frankfurt, Duitsland, in 2021.

In Saamhorigheid thematiseert Pope.L verschillende uitingsvormen van onderdrukking en uitsluiting die volharden in de Nederlandse samenleving; van nationalisme, xenofobie en racisme tot kolonialisme, imperialisme en seksisme. Het vertrekpunt is een tv-spelshow met quiz-elementen. Hierin nemen individuele deelnemers van allerlei culturele achtergronden, leeftijden en professies het in verschillende rondes, aan de hand van opdrachten, tegen elkaar op. Zij strijden om een felbegeerde hoofdprijs.

Door middel van de uitvergroting en omwisseling van personages, het spel tussen feit en fictie, de afwisseling van script en improvisatie en de inzet van absurdisme en taboes worden conventies bevraagd en morele grenzen verkend. De kunstenaar dwingt ons allemaal – deelnemer en toeschouwer –pijnlijke waarheden onder ogen te komen wat betreft klasse-ongelijkheid, het recht op Nederlanderschap, de dominantie van het patriarchaat, drugscriminaliteit, huisvesting en maatschappelijke onverschilligheid. Bovenal rekent hij af met het selectieve geheugenverlies en de blinde vlekken die het aanpakken van dergelijke onderdrukking bemoeilijken.

Afwisselend gefilmd in het voormalige Compagnie Theater en centrale locaties in Amsterdam – in het werk gedoopt tot ‘de stad van de amnesielijders’– beantwoordt de groep deelnemers verschillende vragen over elkaar. Deze groep bestaat uit zowel professionele acteurs als onwetende voorbijgangers. De directe confrontatie en vergelijking, waarbij met elkaar concurrerende individuen worden gereduceerd tot een aantal stereotype kenmerken, vergroot zowel de zichtbaarheid van hun persoonlijke vooroordelen ten opzichte van elkaar als die van de samenleving als geheel. Pope.L nodigt op die manier de deelnemers en de toeschouwers uit om de confrontatie aan te gaan met het Nederlandse culturele archief.

Via het medium van de tv-spelshow, wat op het eerste gezicht een laagdrempelig, ongecompliceerde en gelikte omgeving lijkt, worden machtsstructuren en ongelijkheid blootgelegd. In oncomfortabele en absurde interacties worden morele grenzen subtiel verlegd en maakt de kunstenaar elke deelnemer evenredig verantwoordelijk voor de uitkomst: voor wie wint en wie noodzakelijkerwijs verliest.

Over de kunstenaar 

Pope.L (geb. 1955, in Newark, NJ) is een beeldend- en performance-theater kunstenaar en educator die kunst maakt vanuit tegenstellingen. Recentelijke solo-tentoonstellingen zijn ‘member: Pope.L 1978-2001’ in het Museum of Modern Art (MoMA) en ‘Choir’ in het Whitney Museum of American Art, beiden in New York in 2019, ‘Notations, Holes and Humour’ in Modern Art in Londen in 2021, en ‘A Maze Zanine, Amaze Zaning, A-Mezzaning, Meza-9’ in David Zwirner in New York in 2022.

Pope.L.Credits: Peyton Fulford

Credits

Het project van Pope.L is geinitieerd onder het directeurschap van Monika Szewczyk, die een adviserende rol blijft vervullen voor de kunstenaar.

See also