event
2017
Opening Hiwa K

Opening Hiwa K

07.10.2017
16:00–19:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam
Kom zaterdag 7 oktober om 16:00 naar de opening van Hiwa K: To remeber, sometimes you need different archeological tools in de nieuwe presentatieruimte van De Appel in Amsterdam Nieuw-West.

De Appel heeft Hiwa K (Koerdistan-Irak, 1975) uitgenodigd om twee nieuwe werken te produceren die nader ingaan op ernstige vormen van geweld en conflict. De twee nieuwe producties betreffen een filosofische worstelsessie in een vechtclub (Pin-down) en een zoektocht naar de aanvallers van K (deDutched), waarbij noties van herinnering samenvallen met het vertellen van verhalen tegen de achtergrond van de hedendaagse ervaringen van migranten.

TO REMEMBER, SOMETIMES YOU NEED DIFFERENT ARCHEOLOGICAL TOOLS toont video's en relikwieën van bovenstaande nieuwe werken van Hiwa K. Daarnaast wordt een selectie oudere kunstwerken gepresenteerd, waarin Hiwa K tevens complexe mnemonische benaderingen inzet om noties van geweld en ontheemding te verkennen. De tentoonstelling toont een veelzijdige, pragmatische reeks van instrumenten voor de amateur-immigrant, waarmee hij officiële archeologische methodologieën kan omzeilen. De tentoonstelling verbindt Hiwa K's onbegrensde inzicht in de wereld en open manier van werken met een dynamisch tentoonstellingsmodel, waarin niets vast staat tot dat de tentoonstelling opengaat voor het publiek...

Via zijn artistieke praktijk verwerpt Hiwa K (Koerdistan-Irak, 1975) normatief esthetische definities door alternatieve artistieke mogelijkheden te onderzoeken, waaronder gesproken geschiedenissen, sociale confrontaties en politiek geladen situaties. Zijn projecten waren te zien op documenta 14, de 56ste Venetië Biennale en Manifesta 7 en bij befaamde kunstinstellingen zoals New Museum, New York; Serpentine Gallery, Londen; KW Institute for Contemporary Art, Berlin en M HKA, Antwerpen.

Als kunstenaar is Hiwa K een autodidact die het professionele kunstonderwijs, de professionalisering van kunstpraktijk en de mythe van de individuele kunstenaar constant bekritiseert en ontkracht. Hij is tevens een gediplomeerd Flamenco- gitaarspeler, en kwam ooit als vluchteling naar Europa.
  • 1 Schipluidenlaan 12, Amsterdam, Netherlands

EDITIONS #02 Hiwa K One Room Apartment, 2017 This edition coincides with the Hiwa K exhibition ‘To remember, sometimes you need different archeological tools’. 7 october – 20 december 2017

collection (unintended), 2017