Inas Halabi – After the Last Sky: Finissage
Met een screening van AKA Serial Killer en Radio Alhara 

Op zaterdag 3 juni vieren we de finissage van de tentoonstelling After the Last Sky. Het zal de laatste kans zijn om de tentoonstelling te bezoeken. We zijn van plan om samen rond te hangen terwijl we luisteren naar de improvisatie jazz track van AKA Serial Killer, wat een bepalende film is voor "landschapstheorie", een referentiepunt in Halabi's werk. Na de filmvertoning zullen we luisteren naar Radio Alhara, een echo van de radio in de getoonde werken. Hapjes en drankjes zullen beschikbaar zijn. Iedereen is welkom, inschrijven is niet nodig.

Aka Serial Killer (1969)
86 min | Japan | Japans met Engelse ondertitels
Regisseur: Masao Adachi

AKA Serial Killer is een documentaire die bestaat uit landschapsbeelden met commentaar van een voice-over over Norio Nagayama, een negentienjarige Japanse man die tussen 11 oktober en 5 november 1968 vier moorden pleegde. Adachi volgt met zijn camera de voetstappen van de jongeman door het hele land en filmt de landschappen die Nagayama hoogstwaarschijnlijk tijdens zijn leven heeft gezien, voor en tijdens zijn misdaden. De filmmaker poneert de 'landschapstheorie', een idee dat hij samen met de anarchistische intellectueel Masao Matsuda formuleerde, om Nagayama's misdaden te verklaren. De theorie ziet het landschap als een uitdrukking van politieke en economische machtsverhoudingen. Hier suggereert hij dat het geweld van de jongeman een afspiegeling zou kunnen zijn van het geweld dat besloten ligt in de landschappen waarin hij is opgegroeid. In een kapitalistische samenleving stelt Adachi vragen bij de manier waarop de media verslag geven en zoekt hij naar een alternatief voor sensatiezucht.

Radio Al Hara
Het online radiostation Radio Alhara werd gelanceerd in Palestina aan het begin van de wereldwijde lockdowns in maart 2020 en biedt een platform voor discussie, luisteren en gemeenschapsvorming. De naam, die vertaalt naar 'de buurtradio', weerspiegelt de aard van het radiostation zelf: een hechte gemeenschap die opkomt uit de marge, maar toch open en toegankelijk is voor de wereld en grenzen en geografische obstakels overbrugt.