locussolus
2015
Uit het archief: Dear Weis

Uit het archief: Dear Weis

27.11.2015–17.01.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Van 27 november tot en met 17 januari 2016 presenteert de Appel arts centre in het souterrain van de Appel een presentatie uit het archief van ansichtkaarten en correspondentie die Wies Smals onderhield met kunstenaars.

De Appel arts centre opent in 1974 haar deuren in pakhuis De Appel aan de Brouwersgracht in Amsterdam. In een serie presentaties in LocusSolus wordt aan de hand van archiefmateriaal een kijkje gegeven in die eerste jaren, de basis van de Appel.

Appel oprichter Wies Smals (1939-1983) onderhoudt van meet af aan intensief contact met de kunstenaars die ze exposeert, ver voor en na een tentoonstelling of een performance. Een persoonlijke uitwisseling met, en een diepe betrokkenheid bij de kunstenaars, hun carrière en privé leven en vice versa, zijn een natuurlijk en fundamenteel onderdeel van haar curatorschap.

In deze presentatie ziet u ansichtkaarten en correspondentie die getuigen van de warme band die Smals – zelf overigens een fanatiek verzamelaar van ansichtkaarten – onderhield met de kunstenaars. Een deel is afkomstig uit een collectie die onlangs is geschonken aan de Appel, een ander deel komt uit het archief.

De kaarten zijn correspondenties met oa Marina Abramovic, Felix Partz (General Idea), James Lee Byars, Dan Graham, Alison Knowles, Tony Morgan, Ulrike Rosenbach, W.T. Schippers, Harald Szeemann en Lawrence Weiner.

Naast berichten van kunstenaars, houden ook werknemers en betrokkenen van de Appel haar via persoonlijke berichten op de hoogte van mondiale ontwikkelingen in de kunst.


Met dank aan Marijke van der Wijst, Amsterdam

LocusSolus
is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.

LocusSolus is te vinden in het souterrain van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.

See also