locussolus
2015
Adrian Melis No Admittance

Adrian Melis No Admittance

10.10–01.11.2015
Opening: vrijdag 9 oktober 16-18 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Van 10 oktober tot 1 november is de tentoonstelling No Admittance van Adrian Melis te zien in de LocusSolus van de Appel arts centre. De ruimte zal worden ingebouwd door de kunstenaar met allerlei verpakkingen, waardoor de toeschouwer gedwongen wordt vanaf een stilstaande positie naar binnen te gluren, maar er zit meer achter het ogenschijnlijke afval materiaal.

Te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 18:00

Entree regulier

Op vrijdag 9 oktober vind de opening plaats van 16 tot 18 uur

Lege dadelkistjes, watercontainers en pinda blikken zijn slechts een aantal voorbeelden van verpakkingen die door Adrian Melis zijn achtergelaten bij de ingang van de Locus Solus. Op het eerste gezicht lijken deze producten misschien op overblijfsels van een feest of willekeurig diner, maar samen vormen zij een heldere scheiding die de bezoeker dwingt om vanaf buiten naar binnen te gluren bij de bezette ruimte. Beweging word gelimiteerd tot een stilstaande positie.
Wanneer wij beter kijken valt het ons op dat deze producten helemaal niet zomaar zijn gekozen; het zijn allerlei Israëlische producten die worden geconsumeerd in Nederland.

In April 2015 presenteerde de Balie in Amsterdam What’s Art Got to Do with It?* een drie daags evenement met onder andere een culturele conferentie achter gesloten deuren waarbij Palestijnse, Israëlische en Nederlandse kunstenaars, filmmakers, schrijvers en muzikanten bij elkaar kwamen om hun positie binnen het politieke conflict te bespreken. Als reactie hierop poogt Melis met No Admittance de grenzen op te zoeken waarin een werk nog ethisch geëngageerd kan zijn, hiermee reflecterend op een conflict dat nog altijd tegenstellige posities teweeg brengt.

* What's art got to do with it? werd georganiseerd door De Balie, Dancing on the Edge en Een Ander Joods Geluid

Adrian Melis (1985, Cuba) studeerde af aan het Instituto Superior de Arte in Havana in 2010. Sinds 2014 is hij een student aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Melis heeft meegedaan aan verschillende solo en groep tentoonstellingen, waarvan onder andere Uneven Growth: tactical Urbanisms for Expanding Megacities (Museum of Modern Art, New York, 2014); Future Generation Art Prize (The PinchukArtCentre, Kiev, 2014); Engagements (Poitiers Museum, France, 2015) en Permanent Playfulness (Mendes Wood DM, São Paulo, 214). Bovendien heeft hij solo exposities gehad in ADN Galeria, Barcelona; Kunsthalle Basel; EspaiDos, Terrassa; Lumen Travo Gallery, Amsterdam en MAS, Santander. Momenteel woont en werkt hij in Amsterdam.

Samengesteld door Renata Cervetto

See also