Elasticsearch error: No alive nodes found in your cluster Saskia Noor van Imhoff #+ 21.00 - Archief - de Appel Amsterdam
tentoonstelling
2016
Saskia Noor van Imhoff #+ 21.00

Saskia Noor van Imhoff #+ 21.00

06.02–10.04.2016
Opening: vrijdag 5 februari 18 - 21 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Van 6 februari tot en met 10 april 2016 presenteert de Appel arts centre de eerste institutionele tentoonstelling in Nederland van Saskia Noor van Imhoff. Voor deze tentoonstelling maakt Van Imhoff een nieuwe ruimtelijke installatie met de titel #+ 21.00, die de gehele eerste verdieping van de Appel arts centre aan de Prins Hendrikkade inneemt.

#+ 21.00
De locatie-specifieke installaties van Saskia Noor van Imhoff vertrekken vanuit elementen die normaliter tot de achterkant van een kunstinstituut behoren, zoals het depot, de ruimtelijke indeling van het museum, de conserverings- en klimaatmachines. In een utilitaire infrastructuur komen bestaande en gemaakte objecten, kunstwerken van andere kunstenaars, maar ook gebruiksvoorwerpen, zoals kledingstukken, op een associatieve wijze samen. Met deze installaties onderzoekt Van Imhoff hoe kunstwerken en artefacten zich in de verschillende stadia van het tentoonstellen gedragen en worden behandeld. Zij stelt zich daarbij de vraag: hoe classificeren en interpreteren we de wereld om ons heen? Welke status en waarde kennen wij toe aan de objecten en systemen waarmee we ons omringen?

In #+21.00 benadert Van Imhoff de Appel arts centre als een site van een artificiële archeologische opgraving. Voor Van Imhoff dient de archeologie niet alleen letterlijk als vorm, maar ook als metafoor voor een tijdsverloop dat aan een persoonlijke mentale en fysieke staat kan worden verbonden. Daar waar objecten in het depot met ‘make up’ worden behouden voor de tijd, trachten we immers ook onszelf te onderzoeken en conserveren.

Op intuïtieve wijze legt Van Imhoff de verschillende ‘aardlagen’ van een tijdsbestek bloot en onthult daarmee de verdekte structuren van het tentoonstellen, conserveren, programmeren. In haar installatie versmelten het instituut en het kunstwerk, waarmee ze zichtbaar maakt hoe het vrijwel onmogelijk is om een kunstwerk los te koppelen van de omgeving waarin het wordt gepresenteerd.

Saskia Noor van Imhoff

Saskia Noor van Imhoff (1982) woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde aan de Rietveld Academie (2004-2008) en was resident bij De Ateliers (2011-2012) en Kunstlerhaus Bethanien (2013). In 2013 werd zij tevens genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs, waarvoor zij een presentatie in het Stedelijk Museum Schiedam maakte. Haar werk was verder te zien in ‘Affinities #1’, Galerie Fons Welters, Amsterdam; Gabriele Senn Galerie, Vienna, Austria; ‘#+14.00’, Galerie Fons Welters, Amsterdam; Ruisdael Stipendium i.c.w. Willem de Rooij, Bad Bentheim, (DE); 'Language Leaps', Plan B, Berlin (DE); ‘R&D Department of Black Mountain College show’, W139, Amsterdam; ‘As Everything Moves’, Node, Center for Curatorial Studies, Berlin (DE).

Tegelijk met de tentoonstelling in de Appel arts centre, toont het Stedelijk Museum Amsterdam van 13 februari tot 8 mei een nieuwe installatie #+23.00, die elk hun eigen karakter hebben en ingaan op de specifieke context van beide instituten. De twee tentoonstellingen worden verbonden door een door Jasper Coppes, Phil Baber en Saskia Noor van Imhoff gemaakte publicatie #+22.00 in de vorm een serie posters, die bij beide instituten verkrijgbaar is.

Let op: de tentoonstelling van Saskia Noor van Imhoff is niet toegankelijk voor minder validen.

De tentoonstelling komt tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Contronics Engineering B.V., Galerie Fons Welters en het Mondriaan Fonds.