screening
2015
36.5 / a durational performance with…

36.5 / a durational performance with the sea door Sarah Cameron Sunde

19–23.08.2015

Tijdens SAIL Amsterdam van 19 t/m 23 augustus toont de Appel arts centre 24/7 de registratie van de performance 36.5 / a durational performance with the sea van Sarah Cameron Sunde.

Op 10 augustus 2015 stond Sarah Cameron Sunde een hele getijdencyclus lang (dertien uur!) in de Noordzee. Jonas de Witte maakte van de performance een film, die als onderdeel van het cultureel programma van SAIL (19 t/m 23 augustus) op diverse locaties in Amsterdam wordt vertoond. Met haar performance wil Sunde het publiek laten nadenken over de menselijke omgang met het water en de natuur in het verleden, het heden en de toekomst.

In Amsterdam is nog weinig merkbaar van eb en vloed, de stad kent geen getij meer. Met deze video brengen Sunde en De Witte het tij terug naar de hoofdstad. De poëtische film biedt een rustig moment voor reflectie te midden van het maritieme spektakel van SAIL. U kunt de video bijvoorbeeld in Pakhuis de Zwijger bekijken, in het festivalhart van SAIL. De meetingroom, waar de film wordt vertoond en waar u onderuit kunt zakken in zitzakken, dient ook als plek waar de bezoekers van SAIL even op adem kunnen komen. Of u kunt de video bekijken in de rustige Oude Kerk waar het Amsterdamse scheepvaartverleden onder meer is af te lezen aan gedenkborden voor voorname kapiteins. De video is ook 24/7 van buiten te zien bij de Appel arts centre, dat een grote rol speelde in de geschiedenis van de performancekunst. Tot slot wordt de film getoond op het Marineterrein, waar ooit de grote scheepswerf van de Admiraliteit van Amsterdam was gevestigd en dat in de komende jaren zal worden ontwikkeld tot een belangrijke ontmoetingsplaats in de stad. Elke locatie krijgt een eigen versie van het videowerk, toegesneden op de specifieke context die de locatie biedt.

Vier locaties in Amsterdam:

Marineterrein, Kattenburgerstraat

19 augustus: 10.30 tot 21.30
20 augustus: 10.30 tot 16.00 uur, en 19.00 tot 21.30
21 augustus: 10.30 tot 17.00 uur, en 20.00 tot 21.30 uur
22 augustus; 10.30 tot 21.30 uur
23 augustus: 10.30 tot 21.30 uur

Oude Kerk, Oudekerksplein 23

19 t/m 22 augustus: 10.00 tot 18.00 uur
23 augustus: 13.00 tot 17.30 uur

Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, in de meetingroom (2e verdieping)

19, 20 en 21 augustus: 11.00 tot 17.00 uur

de Appel arts centre
, Prins Hendrikkade 142

vertoning 24/7 (te zijn vanaf de straat)

Toegang gratis
Bekijk op sociale media wanneer de kunstenaar op de verschillende locaties aanwezig is: twitter.com/scsunde
en www.facebook.com/36.5durationalperformancewiththesea

Over het idee achter de performance
Het idee voor de serie performances ontstond nadat orkaan Sandy de stad New York teisterde. Pas toen realiseerde de Amerikaanse kunstenaar Sarah Cameron Sunde hoe kwetsbaar haar woonplaats eigenlijk is. Zij besloot met het project 36.5 / a durational performance with the sea mensen meer bewust te maken van klimaatveranderingen en de rol van de mens daarin. Ze voerde de lange performance al uit in San Francisco en Mexico en in augustus 2015 was Nederland aan de beurt. Nederland heeft immers een bijzondere relatie met het water; in feite is het land een dichtbevolkte rivierdelta onder zeeniveau. Aanvankelijk was het idee om de performance uit te voeren op de Zandmotor bij Kijkduin, een innovatieve vorm van kustbescherming in de vorm van een zandlichaam dat door wind en stroming zal worden verdeeld langs de Nederlandse kust. Nieuw is dat de zee niet wordt tegengewerkt en buitengehouden, maar dat er met haar dynamiek wordt samengewerkt. Op uitnodiging van de Satellietgroep verbleef de kunstenaar hier een maand als artist-in-residence. Omdat het verschil tussen eb en vloed sterk afgenomen blijkt te zijn, in tegenstelling tot andere Nederlandse kusten, week Sunde echter voor haar performance uit naar Katwijk. Voor 2016 staat Bangladesh op de planning en in 2020 wordt de cyclus afgesloten met een performance in New York City.

Over Sarah Cameron Sunde
Sarah Cameron Sunde is een theatermaker en kunstenaar uit New York die sinds 1999 interdisciplinaire projecten organiseert voor het theaterpodium en daarbuiten. In haar werk staan vraagstukken centraal met betrekking tot tijd en thema’s als bodies-in-space, efficiency en bewustzijn. Sunde leidt het interdisciplinaire live art collectief Lydian Junction, waarmee zij onlangs een residency afsloot bij The Watermill Center (Robert Wilsons Laboratory for Performance). Tevens is zij Deputy Artistic Director van New Georges en was zij regisseur en vertaler van vijf in de Verenigde Staten debuterende producties van Jon Fosse. Zij ontwikkelde en regisseerde de oorspronkelijke versies van Jessica Dickeys The Amish Project en van Marielle Hellers The Diary of a Teenage Girl dat als film is uitgebracht. Sunde is kernlid van het internationale Theatre Without Borders.

Meer informatie: www.365waterproject.org

Partners: TAAK, Satellietgroep Den Haag (een residency plek bij de Zandmotor), BeamSystems en SAIL Amsterdam

See also