lezing/discussie
2015
Surrounding Education

Surrounding Education

06–07.06.2015
TAAK, Amsterdam

Aufstieg der Begabten, 1950


Friedrich SeidenstĂĽcker

Towards new integrations with the curatorial and artistic fields

De Appel arts centre en TAAK presenteren met trots Surrounding Education. Een programma van twee dagen waarbij diverse kwestie uit het onderwijs samenkomen met het artistieke werkveld. Tijdens dit weekend delen Mônica Hoff, Yoeri Meessen, Priscila Fernandes, Erick Beltrán, Ane Hjort Guttu en Frans-Willem Korsten hun ervaringen en meest recente projecten met het publiek en gaan ze in op de beperkingen en overeenkomsten van bovengenoemde disciplines.

Locatie:
TAAK
Frans de Wollantstraat 84
1018 SC Amsterdam
Prijs: €15 (inclusief vegetarische lunch op zondag)
Reserveer via: reservation [​at​] deappel.nl

Wanneer:
Zaterdag 6 juni 15:00 – 19:00
Zondag 7 juni 11:00 – 19:00

Op zondag 7 juni organiseert TAAK een bijzondere lunch, als onderdeel van het educatieve programma op De Boe, een basisschool in de buurt. Deze lunch wordt georganiseerd door kunstenaar en wetenschapper Masha Ru, die het fenomeen van het eten van aarde en klei onderzoekt. Ontwikkeld in nauwe samenwerking met kunstenaar en kok Dina Roussou en de schoolkinderen, biedt de lunch de deelnemers aan het symposium de kans om 'conventioneel' voedsel en voedsel met klei als een van de ingrediënten te proeven.

De reeks sprekers zijn geselecteerd vanuit de behoefte om verder onderzoek te doen en te discussiëren over hoe het artistieke werkveld opnieuw wordt vormgegeven door educatieve inspanningen. Met een specifieke nadruk op de educational turn die er de afgelopen jaren voor heeft gezorgd dat er kritischer gekeken wordt naar projecten waarbij curatoren en kunstenaars nauw samenwerken met een specifieke gemeenschap. Mônica Hoff and Yoeri Meessen delen ervaringen die ze respectievelijk als kunstenaar en educator opdeden tijdens de Mercosur Biennial in Brazilië en Manifesta. Beide reflecteren, vanuit hun eigen standpunt, op de implicatie en de verantwoordelijkheid die het werk van een curator met zich meebrengt ten opzichte van lokale gemeenschap, scholen, kunstenaars en het algemene publiek. Professor Frans-Willem Korsten presenteert het doorlopende project Cartographies of Acting Pedagogically, wat tot stand kwam in samenwerking met master studenten van het Piet Zwart Instituut. In een poging om antwoord te geven op de vraag van Honorato Cayo naar welke vorm van educatie verwijst het kunstenaarschap? lichten Ane Jort Guttu, Erick Beltran en Priscila Fernandes hun eigen onderzoek en artistieke projecten toe. Aansluitend geeft Juan Canela uitleg over zijn langdurige project Lesson 0 wat hij in Fundaciò Joan Miró ontwikkelde in samenwerking met Ane Aquirre, welk dit jaar afloopt.

LEES MEER EN BIOGRAFIEN

Het project Surrounding Education. Towards new integrations with the curatorial and artistic fields is ontwikkeld door Renata Cervetto (1985, Argentinië) en is het laatste programmaonderdeel van haar Curatorial Fellowship bij de Appel arts centre

Lees meer op haar blog: http://curatorialfellowship.tumblr.com

Met dank aan het Piet Zwart Instituut, Theo Tegelears en Katia Krupennikova.
De Appel Curatorial Fellowship is mede mogelijk gemaakt door het Ammodo Foundation.

Priscila Fernandes heeft van 1 mei tot en met 5 juli 2015 een solotentoonstelling bij TENT Rotterdam. De tentoonstelling brengt een aantal van haar recente installatiewerken samen en toont nieuw werk. Fernandes bevraagt de invloed van artistieke processen zoals creativiteit en non-conformisme binnen onderwijs, arbeid en spel en hoe deze daarin worden opgenomen voor zowel praktische als ideologische doeleinden.

See also