lezing/discussie
2015
De geëmancipeerde toeschouwer

De geëmancipeerde toeschouwer

25.03.2015
De Balie, Amsterdam

Een avond met Jacques Rancière, Mårten Spångberg en Steven ten Thije

De Appel arts centre en Octavo Publicaties nodigen u van harte uit voor een uitgebreid avondprogramma bij De Balie ter gelegenheid van de boekpresentatie van de Nederlandse vertaling van Le spectateur émancipé van Jacques Rancière. Met speciale bijdragen van Jacques Rancière, Mårten Spångberg en Steven ten Thije.

Bekijk de registratie op vimeo

In De geëmancipeerde toeschouwer laat Rancière zien hoezeer het idee dat het hedendaagse kunst en cultuur publiek passief het getoonde aanschouwt heeft geleid tot vele pogingen van kunstenaars en theatermakers om het publiek bij het kunstwerk of de voorstelling te betrekken (participatie). De toeschouwer zou zich op die manier ‘emanciperen’ tot een actief lid van de culturele gemeenschap. In vijf hoofdstukken analyseert Rancière deze these op briljante wijze en komt tot een radicaal andere visie op de geëmancipeerde toeschouwer.

Onder leiding van curator Steven ten Thije gaat Jacques Rancière in De Balie in gesprek met choreograaf Mårten Spångberg over politiek en engagement in de kunst en over de rol van de toeschouwer.

Jacques Rancière is een van de meest toonaangevende Franse denkers van dit moment. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan over onderwerpen die uiteenlopen van politiek en de erfenis van het marxisme, tot geschiedschrijving, literatuur, film en esthetiek. Rancière is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris 8.

Mårten Spångberg is een choreograaf die woont en werkt in Stockholm. Hij is vooral geïnteresseerd in een ruim begrip van choreografie, dat hij onderzoekt binnen een experimentele praktijk. Hij maakt sinds 1999 zijn eigen choreografieën, van solo’s tot grootschalige voorstellingen, die over de hele wereld toeren. In 2004 nodigde hij Jacques Rancière uit voor een lezing over de toeschouwer bij de Sommerakademie in Frankfurt.

Steven ten Thije is onderzoekscurator bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast is hij projectleider van ‘The Uses of Art - The Legacy of 1848 and 1989’, een vijfjarig programma van de museumconfederatie L'Internationale. Recentelijk stelde hij samen met Alistair Hudson de tentoonstelling ‘Bekentenissen van de Imperfect, 1848 - 1989 – vandaag’ samen). Hij was coördinator van The Autonomy Project tussen 2009 en 2011. Binnen het kader van dit project organiseerde hij, samen met Nikos Papastergiadis en anderen, in oktober 2011 een symposium over en met Jacques Rancière.

De Nederlandse vertaling van De geëmancipeerde toeschouwer wordt uitgegeven door Octavo Publicaties en werd gerealiseerd met steun van de Appel arts centre. Het boek is vertaald door Joost Beerten en Walter van der Star.

Een avond met Jacques Rancière, Mårten Spångberg en Steven ten Thije
Datum: woensdag 25 maart, 20:00-22:00 uur
Locatie: De Balie Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: €10,- regulier / €7,50 student
Reserveren via de website van De Balie

Het programma bij de Balie is gerealiseerd met steun van het Institut Francais.

See also