lezing/discussie
2013
Zondagsschool Fantasio

Zondagsschool Fantasio

06.10.2013
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Fragment Fantasio


Cassander Eeftick Schattenkerk

Zondagschool met Jan Rothuizen en Pepijn Reeser over de totstandkoming van de muurtekening Fantasio. Rothuizen en Reeser hebben veel ooggetuigen gesproken en archieven doorgespit. Zij nemen je mee in deze bewogen periode van het pand, puttend uit populaire mythes, herinneringen van bezoekers en feitelijke bronnen.

Zondagschool met Jan Rothuizen (kunstenaar) en Pepijn Reeser (historicus)

De Appel arts centre heeft Rothuizen gevraagd om ter gelegenheid van Artificial Amsterdam in de centrale hal van het gebouw een monumentale tekening te maken. Jan Rothuizen gaat terug naar het einde van de jaren zestig. De huidige locatie van de Appel arts centre was toen één van de eerste poppodia van Amsterdam, het roemruchte Fantasio.

Samen met Paradiso en het avant-gardistische Shaffy theater was Fantasio in de periode 1968-69 de belangrijkste plek in de underground- en jongerencultuur in Nederland en bekend en berucht tot ver over de landgrenzen. Hier traden populaire bands als Pink Floyd op en kwam de Nederlandse softdrugscultuur tot ontwikkeling.

Jan Rothuizen heeft voor deze wandvullende tekening – samen met historicus Pepijn Reeser - veel ooggetuigen gesproken en archieven doorgespit. Rothuizen en Reeser nemen je mee in deze bewogen periode van het pand, puttend uit populaire mythes, herinneringen van bezoekers en feitelijke bronnen.

Tijdens de zondagsschool in de Appel arts centre wordt een 'externe expert' gevraagd om op basis van haar of zijn interesse en expertise één enkel werk uit de tentoonstelling te selecteren en op basis hiervan een verhaal te houden. Dat verhaal kan diverse vormen aannemen - een informeel gesprek, een korte rondleiding door de tentoonstelling of een mini-referaat.

Entree: regulier
Graag reserveren reservation [​at​] deappel.nl