tentoonstelling
2011
Fluiten in het Donker – project van…

Fluiten in het Donker – project van het Curatorial Programme 10/11

21.05–26.06.2011
de Appel, Jongensschool, Eerste Jacob van Campenstraat 59

Je Fluit – en vraagt, ben ik hier alleen?

Fluiten komt vanuit de onderbuik, het vloeit door het lichaam naar buiten, als een absente aanwezigheid; voelbaar in plaats van zichtbaar. Een nonchalant gebaar dat zich nestelt in een bedreigende omgeving; het aanjagen van moed in de confrontatie met een geprojecteerde angst.

In Nederland bevinden we ons op een kritisch moment. Over de opkomst van nationalistische gevoelens en populisme, de economische neergang, Islamofobie en een diepgewortelde identiteitscrisis is al veel gezegd en geschreven. Maar de werkelijke impact van deze sociale omwentelingen wordt gemaskeerd door een schijnbaar rationele impuls.


Sinds 9/11 heeft een ‘cultuur van angst’ zich langzaam ontwikkeld tot een sfeer van collectieve paranoia. Het bekende lijkt onbetrouwbaar. Aantijgingen en beschuldigingen vermommen zich als rationele argumenten. Bezorgdheid vraagt om waakzaamheid. Paranoia, in tegenstelling tot angst, ontwikkeld zich tot een tegen-zichzelf-gekeerd, destructief plot. Het is diffuus, heterogeen, reproductief – het zit onder je huid.

We praten onophoudelijk om ongemakkelijke stiltes te verhullen. We fluiten om onszelf een houding aan te meten in de allesomvattende duisternis – een allerdaags mijnenveld van paradoxen en onzekerheden. Fluiten in het donker spreekt tot deze twijfels en probeert de stemmen in ons hoofd een lichaam te geven – een Beckettiaanse strijd – het zien van de onmogelijkheid te kunnen zien.
Fluiten in het Donker is geen tentoonstelling met een verhalend parcours maar functioneert als een onderdompeling – ontregeld en ontregelend. De fysieke vorm van paranoia wordt onderzocht met kunstwerken die een taal spreken van agressie en potentie, en inspelen op de argwaan van het publiek. Innerlijke worstelingen vinden hun uiting in een desoriënterend labyrint of een gapende leegte. Obsessie en sabotage presenteren zich hier als vormen van verzet tegen sociale impasse.

Kunstenaars:
Absalon, Samuel Beckett, Pierre Bismuth, Maze de Boer, Tania Bruguera, Jasper Coppes, León Ferrari, Sara van der Heide, Jenny Holzer, Geert Jan Jansen, Luciana Lamothe, Monika Sosnowska


Curatoren:
de Appel Curatorial Programme 10/11: Marie Frampier, Natasha Ginwala, Jacob Korczynski, Javier Villa, Rieke Vos, Vivian Ziherl

Activiteiten:
13 mei 2011, 20:30-21:30 uur, DNA Spray Demonstratie door SDNA in Trouw/de Verdieping, Wibautstraat 27, Amsterdam, als onderdeel van een avondvullend programma in het kader van Art in Amsterdam (entree: 7.50 Euro)

14 mei 2011, 17:00-20:00: Prelude - Fluiten in het Donker in de Appel Jongensschool

5 juni 2011, 14:00-16:00: Expertrondleiding.

18 juni 2011: In gesprek met Geert Jan Jansen. (Tijdstip wordt aangekondigd)

19 juni 2011: 16:00-18:00, Buurtprogramma.

26 juni 2011, 12:00-14:00: Zondagsschool met Femke Diercks (Curator, Rijksmuseum).

26 juni 2011, 18:00-20:00 Boekpresentatie.

(Verdere informatie over deze activiteiten worden aangekondigd op deze website en via Facebook)

Tentoonstellingspublicatie

Titel: Fluiten in het Donker
Curatoren/Redacteuren: Marie Frampier, Natasha Ginwala, Jacob Korczynski, Javier Villa, Rieke Vos, Vivian Ziherl.
Pagina's: 146
Woorden: 13,500
Oplage: 500
Fomaat: zwart/wit, kleurenafbeeldingen.
Ontwerp: Stephen Serrato
Prijs: €7
De tentoonstellingspublicatie zal op 26 juni 2011 in de Appel Jongensschool gepresenteerd worden. Het boek is te bestellen.


Voor meer informatie neem contact op met Natasha Ginwala (nginwala [​at​] gmail.com) of Rieke Vos (riekevos [​at​] gmail.com) / Wordt vrienden met Fluiten-in het Donker op Facebook.

Dit project wordt ondersteund door SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte in het kader van de institutionele alliantie tussen SKOR en de Appel. Mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

Jenny Holzer – Inflammatory Essays Five posters

collection (unintended), 2011

Leon Ferrari – Heliografías (series) , 1980-83. Heliographs on paper

collection (unintended)

See also