lezing/discussie
2011
Zondagsschool op zaterdag met Femke…

Zondagsschool op zaterdag met Femke Diercks

06.06.2011
de Appel, Jongensschool, Eerste Jacob van Campenstraat 59

25 juni 2011
16:00 – 17:30
Lezing/Discussie

Zaterdagsschool met Femke Diercks
de Appel Boys´School

Ieder laatste weekend van een tentoonstelling organiseert de Appel een "Zondagsschool" waarin één werk in de tentoonstelling centraal komt te staan. Voor "Fluiten in het Donker" zal Femke Diercks, junior-conservator kunstnijverheid van het Rijksmuseum, een lezing geven over het werk "Hollands Kabinet" van Sara van der Heide. Centraal staat de rijke en diverse traditie van dit specifieke Nederlandse meubelstuk.

Sinds de inaugeratie van het Kabinet Rutte op 14 oktober 2010 schildert Sara van der Heide iedere dag één oud-Hollands kabinet, en zal dit blijven doen tot deze regeringsperiode ten einde is.


Met oog op de recent aangekondigde bezuinigingen in de cultuur wil Sara van der Heide naar aanleiding van haar werk ook aandacht besteden aan verschillende visies en ideëen over cultuurbeleid in Nederland. Om die reden zal de bijeenkomst beginnen met de voordracht van een brief geschreven door kunstenaar Jeremiah Day, waarin die huidige voornemens van de regering in een ideologisch en socio-politiek kader geplaatst worden.

Femke Diercks (1984) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Na een stage bij het Amsterdams Historisch Museum en het Peabody Essex Museum, Salem (Massachusetts), behaalde ze haar Masterdiploma met een scriptie over de collectie van de Amsterdamse particiërs familie Backer. Since 2009 werkt ze voor het Rijksmuseum als conservator Nederlandse en Europese kunstnijverheid. Vanaf dit najaar zal zij een nieuwe positie gaan bekleden als conservator bij Museum de Lakenhal in Leiden.

Wegens grootscheepse protestactie tegen de bezuinigingsmaatregelen is besloten de finissage–evenementen van “Fluiten in het Donker” één dag te vervroegen, naar zaterdag 25 juni. De protestactie vindt op zondag 26 juni plaats bij Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en op maandag 27 juni op Het Plein in Den Haag.

Zie voor meer informatie:

www.dezaaknu.nl
www.schuileninhetrijks.nl
www.schadekaart.nl

Leon Ferrari – Heliografías (series) , 1980-83. Heliographs on paper

collection (unintended)