tentoonstelling
2010
Bjarne Melgaard/Rod Bianco "Super…

Bjarne Melgaard/Rod Bianco "Super Normal"

19.06–05.09.2010
Opening: vrijdag 18 juni vanaf 18 uur
de Appel, Jongensschool, Eerste Jacob van Campenstraat 59

Opening vrijdag 18 juni, vanaf 18.00 u.

‘Fiction interests me much more than real life. I always prefer when somebody’s telling me an interesting lie rather than a boring truth.’
Bjarne Melgaard

Deze zomer presenteert de Appel een soloproject van de Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard (1967) die vertrekt vanuit de mentale wereld van Rod Bianco*. Melgaard geldt als een van meest kameleontische kunstenaars in de hedendaagse kunst. Zijn werk evolueert en muteert razendsnel door de introductie van steeds weer andere thema’s, ideeën en quasi-imaginaire personages als Bernard St. Summiere, Mr. Black Peark, Rummelsnuff, Joey Stefano, Frost en Les Super. Bianco is de nieuwste protagonist – geen alter-ego of avatar van de kunstenaar, maar een fictief personage dat tegelijkertijd als een ‘productie-unit’ kan worden gezien. Het geheel aan werken en activiteiten dat onder zijn auspiciën tot stand komt laat zich lezen als een veelgelaagde beeldende roman. Melgaard manifesteert zich hierbij als een begenadigd verteller die aan de hand van visuele en tekstuele indicaties een narratieve microkosmos opbouwt.

Melgaards interesse in (soms controversiële) subculturen en gebruiken voerde hem eerder naar de wereld van de Black Metal, gewelddadige homoseksualiteit en sadomasochisme. Ook nu schuwt hij het ‘ongewone’ niet en wordt geen reputatie gespaard, taboes zijn er niet. De tentoonstelling bevat naast een serie sculpturen, een reeks nieuwe fotorealistische schilderijen die in Melgaards kenmerkende krachtige lijnvoering zijn overschilderd met een expressieve iconografie.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek "Rod Bianco", een compilatie van memorabilia rond Rod Bianco, inclusief dagboeknotities vanuit de Zuid Pacific en snapshots van Barcelona, schilderijen van Melgaard en anderen, gehypnotiseerde chihuahuas en Fiorucci meisjes; en een nieuw essay van Ann Demeester. Boekbestellingen kunnen gedaan worden via bookshop [​at​] deappel.nl.

*Voetnoot: Rod Bianco (www.rodbianco.com) is tevens de naam van een recent geopende galerie in Oslo, die tentoonstellingen maakt met kunstenaars uit Scandinavië, de US en elders. Melgaard is verantwoordelijk voor het visuele profiel van de galerie en het tentoonstellingsprogramma. Gelieerd aan Rod Bianco heeft hij Big Fat Black Cocks Inc. opgericht (http://bfbci.com/).

Events in het kader van de tentoonstelling:
zon. 11 juli, zat. 4 sept. om 15 u.
Gratis rondleidingen door de tentoonstelling
zon. 5 sept.: Finissage:
De Zondagsschool (Nederlands gesproken), 16 u.: een beeld uit de tentoonstelling wordt aan 'close reading' onderworpen door Edwin Becker, hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum.

17. u. presentatie van de nieuwe F.R. David "With Love,".

Reserveringen via reservation [​at​] deappel.nl.

Poster Bjarne Melgaard

affiche, 2010

Poster Bjarne Melgaard

affiche, 2010