tentoonstelling
2009
"Weak Signals Wild Cards"

"Weak Signals, Wild Cards"

27.06–26.07.2009
de Appel at de voormalige Shell-kantine, Shell-terrein, Tolhuisweg 1, Amsterdam

Een tentoonstelling en een dag met lezingen en performances in Amsterdam-Noord georganiseerd door Het Curatorial Programme 08/09 van de Appel

Opening: vrijdag 26 juni 2009, 19.00 uur

Met hapjes van de Vrouwenbazaar en after party met the Routines

Locatie: de voormalige Shell-kantine, Shell-terrein, Tolhuisweg, Amsterdam(Pont Buiksloterweg, tweede straat links vanaf Cafe du Pont) bekijk via Google map

Openingstijden tentoonstelling: woensdag t/m zondag, 12.00-18.00 uur
Lezingen en performances:
zondag 28 juni 2009, 14.00-20.00 uur

Toegang vanaf Buiksloterweg ingang (tweede straat links vanaf Cafe du Pont)
(2 minuten lopen vanaf de pont Amsterdam Centraal – Buiksloterweg, vertrek iedere 5 minuten)


Kunstenaars en andere deelnemers:
YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES (KR/USA), Heman Chong (SG), Design Negation (NL), Flying City (KR), Yvonne Dröge Wendel (NL), Famed (DE), Andreja Kulunčić (HR), Alon Levin (USA/NL), Oda Projesi (TUR), Merijn Oudenampsen (NL), Laura Oldfield Ford (UK), Maria Pask (UK/NL), Lee Scrivner (USA/UK) en Yann Toma (FR)

Rondleidingen:

zon 5 juli EN 15.00 u. NL 15.30 u.
zon 1 juli EN 15.00 u. NL 15.30 u.
zon 19 juli EN 15.00 u. NL 15.30 u.
zon 26 juli EN 15.00 u. NL 15.30 u.

Reservering aangeraden via info [​at​] weaksignals.nl

Met "Weak Signals, Wild Cards", een project van het Curatorial Programme 08/09 van de Appel, wordt het terrein van het Shell Research and Technology Centre in Amsterdam-Noord voor het eerst in decennia opengesteld voor een groter publiek. Het project bestaat uit een tentoonstelling van kunstwerken in opdracht en een namiddag met lezingen en performances. De curatoren hebben, na een periode van onderzoek en verkennende gesprekken met actoren en organisaties ter plekke, de huidige situatie in Noord toestand als uitgangspunt genomen en plaatsen die in een mondiaal perspectief. Zij hebben vervolgens tien internationale en plaatselijke kunstenaars, kunstenaarscollectieven en vertegenwoordigers van andere disciplines uitgenodigd om een reactie te geven op de bestaande herstructurering, vernieuwings -en bouwplannen voor dit gebied boven het IJ en hen gevraagd om een aantal alternatieve toekomstscenario’s uit te denken. De participerende kunstenaars hebben nieuwe werken gemaakt voor, en bedacht vanuit, de door hen verzonnen‘toekomsten voor Amsterdam Noord’. Deze nieuwe, in opdracht gemaakte kunstwerken worden een maand lang tentoongesteld in de voormalige Shell Kantine.

De titel "Weak Signals, Wild Cards" maakt gebruik van twee termen uit de futurologie. Zwakke signalen zijn een patroon van verschillende verschijnselen dat dient als indicator van mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Wild Cards zijn gebeurtenissen die moeilijk te voorspellen zijn, maar een grote impact hebben. In Amsterdam-Noord, het grootste stadsdeel van Amsterdam dat een lange industriële voor geschiedenis kent en voor een groot deel bestaat uit traditionele arbeiderswijken , worden momenteel een aantal particuliere en overheidsinitiatieven ontwikkeld met het oog op de toekomstige ‘vernieuwing’ van het gebied. De kunstwerken, performances en presentaties die speciaal voor dit project worden gemaakt, proberen de nog onbekende rol die kunst in de toekomst van Amsterdam-Noord gaat spelen te voorspellen en het resultaat hiervan is een breed scala aan utopieën, dystopieën, waarschuwingssignalen en manifesten.

"Weak Signals, Wild Cards" stelt de ‘nuttige rol’ die kunst kan spelen in processen van stedelijke vernieuwing ter discussie en onderzoekt welke invloed dit soort processen heeft op de bewoners van een gebied dat op die manier wordt ‘gerevitaliseerd’. "Weak Signals, Wild Cards" speelt eveneens in op het feit dat de huidige onzekere economische situatie ervoor zorgt dat bepaalde stadsvernieuwingsplannen in het licht van de credietcrisis moeten worden herbekeken. Het project suggereert dat er in zulke omstandigheden op een andersoortige manier nagedacht kan worden over stedelijke structuren– en wat voor artistieke praktijken daaruit kunnen voortkomen.

For meer informatie: http://weaksignals.deappel.nl

Poster with Stickers – Weak Signals, Wild Cards Curatorial Programme 2008/2009

affiche, 2009

Poster Weak Signals , Wild Cards

affiche, 2009

Weak Signals, Wild Cards

affiche, 2009