tentoonstelling
2006
If I Can't Dance I Don't Want To Be…

If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution: 'Feminist Legacies and Potentials in Contemporary Art Practice'

17.11.2006–07.01.2007
de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam

‘If I Can't Dance, I Don't Want to Be Part of Your Revolution’
Edition II: ‘Feminist Legacies and Potentials in Contemporary Practice’

16 November 2006 - 14 January 2007

De beroemde uitspraak van de anarchiste Emma Goldman, vormt het uitgangspunt van het reizende platform 'If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution'. De uitspraak, als titel gekozen, typeert het unieke vermogen van kunst om zich politiek en kritisch uit te spreken over de wereld, maar ook om die wereld te vieren.

Het programma van de tweede editie onderzoekt en overdenkt hoe kunstenaars zich binnen hun praktijk verbinden met de erfenis en het potentieel van feminisme. Voorbij de opvatting van feminisme als een wezenlijke politieke beweging, beoogt het project de energie en de intellectuele perspectieven van feminisme(n) zoals onderzocht binnen de hedendaagse kunst, te verkennen.

Na dit voorjaar onderdeel te zijn geweest van Festival a/d Werf in Utrecht, krijgt het programma dit najaar een vervolg in Amsterdam en dit in samenwerking met De Appel. Het programma omvat een tentoonstelling en een performance programma in De Appel, een symposium in De Balie, een interventie in de tentoonstelling 'Just in Time' in het Stedelijk Museum en twee avondvullende programma's in Club 11.

De Appel refereert met deze samenwerking op een indirecte manier naar de 'roots' van de organisatie (1975-1983, directeurschap Wies Smals) en wijst vooruit naar het jaarprogramma 2007 waarin de notie 'performance' opnieuw een belangrijke rol zal spelen.

Opening/Afterparty
De Appel 17:00-20:00u/'t Zonnehuis 20:00-24:00u
16 november, 2006
Met: 'Act'

Tentoonstelling
De Appel
17 november 2006 - 7 januari 2007
Met: Alexandra Bachzetsis & Lies Vanborm, Bless, Kate Davis, Pascale Gatzen & Myrza de Mynck, Karl Holmqvist, Jutta Koether, Claudia & Julia Müller, Isabel Nolan, Paulina Olowska, Falke Pisano, Stefanie Seibold, Lucy Skaer, Frances Stark, Lily van der Stokker, Sue Tompkins en Haegue Yang.

Performance Weekend
Zaterdag, 13 januari

Will Holder
"Recital of Gertrude Stein's 'The Making of the Americans'"
Doorlopend van 13:00-19:00

Haegue Yang
"Storage Piece"
met: Sara Vanhee, Art-Jan de Vries
16:00-16:30

Maria Pask and Esther de Vlam
"The Birds and the Bees"
met: Vela Arbutina, Melanie Bonajo, Carolin Reichert, Tania Theodorou, Marianne Vierø
percussie: Simon de Swaaf
17:30-18:00

Zondag, 14 januari

Will Holder
"Recital of Gertrude Stein's 'The Making of the Americans'"
Doorlopend van 13:00-19:00

Sarah Pierce/The Metropolitan Complex
"Readings from 'The Meaning of Greatness'"
15:00-16:00

Haegue Yang
"Storage Piece"
met: Sara Vanhee, Art-Jan de Vries
16:30-17:00

Judith Hopf
"'What do you look like'? Acrypto Demonic Mystery"
17:30-18:00

planningtorock
"Inside me outside you"
18:30-19:00

De performances beginnen precies op tijd; de performance van Will Holder kan doorlopend worden bijgewoond. Alle performances zijn in het Engels m.u.v. de performance van Haegue Yang, die in het Nederlands is. Helaas zijn vanwege ziekte de performances van Susan Ciancolo en Sue Tompkins komen te vervallen.

Zaterdag 13 en zondag 14 januari

Het Schaduwkabinet
De beginjaren van de Appel onder leiding van Wies Smals (1975-1983) stonden in het teken van performance-praktijk. Performance als medium bij uitstek voor het articuleren van noties van 'agency' en 'empowerment', werd door vrouwelijke kunstenaars actief verkend op zijn potentieel voor het vertolken van feministische ideeen en verlangens. In het 'Schaduwkabinet' is een selectie te zien van archiefstukken van de Appel daterend uit deze periode. De selectie is samengesteld door Frederique Bergholtz, Nell Donkers en Stefanie Seibold en wordt gepresenteerd binnen een installatie van laatstgenoemde. Met o.a. documentatie van performances van Martha Wilson, VALIE EXPORT, Gina Pane en Carolee Schneeman.
Doorlopend, 13:00-19:00

Serie kledingstukken
Pascale Gatzen heeft in samenwerking met o.a. Myrza de Mynck, Alexandra Bachzetsis, Jonas Olsson en Marc Nagtzaam de afgelopen maanden in de Appel een serie kledingstukken ontwikkeld. Deze serie vertrekt niet vanuit een 'van bovenaf' regulerend concept (uitmondend in zijn ultieme 'finale'), maar beoogt vanuit 'het midden', middels een collectief, op de speelsheid van handelen en de sensitiviteit voor materiaal gericht imperatief, tot stand te komen en is daarmee bewust 'open eindig'. Motivatie is kleding te maken die niet op de drager een '(vrouw)beeld' projecteert, maar uitnodigt om door de drager te worden 'belichaamd'. Op 20 januari a.s. zal de collectie worden gepresenteerd in het hernieuwd geopende W139. De studio op de zolder van de Appel is in het weekend van 13 en 14 januari toegankelijk voor publiek.
Doorlopend, 17:00-19:00

Campagnes
Derdejaars studenten van de afdeling Grafisch Ontwerpen van de Gerrit Rietveld Academie hebben o.l.v. Julia Born publiciteitscampagnes ontwikkeld voor "Act" van Alexandra Bachzetsis, Lies Vanborm en Tina Bleuler, gepresenteerd op 16 november j.l. in Amsterdam-Noord t.g.v. de opening van 'Feminist Legacies and Potentials in Contemporary Art Practice'. Deze performance, die het genre van de 'striptease' onderzocht, speelde met het type van het onaangekondigde, geheime optreden; aan de studenten de vraag hoe een 'buzz' in gang te zetten. Documentatie van hun campagnes zijn in een compilatie te zien.
Doorlopend, 13:00-19:00

Symposium I: 'Feminist Legacies and Potentials in Contemporary Art Practice'
De Balie
18 november 2006
Met bijdragen (o.a.): Iris van der Tuin, Helena Reckitt, Daria Martin, Aneta Szylak, Karl Holmqvist en Sue Tompkins.

Symposium II: 'Curating and Feminism Today'
Stedelijk Museum CS at Club 11
7 december 2006
Met bijdragen van onder meer: Mirjam Westen, Heike Munder en Bettina Steinbruegge.

Insert in 'Just in Time'
Stedelijk Museum CS
1 december, 2006 - 11 maart, 2007
Met: 'The Otolith Group' (Anjalika Sagar & Kodwo Eshun) en een selectie uit het archief van het Stedelijk Museum.

Filmprogramma & Launch
Stedelijk Museum CS at Club 11
Donderdag 21 december
Ter gelegenheid van de presentatie van het vierde nummer van GLU (Girls Like Us) magazine. Met: Susanne Winterling (curator van het filmprogramma 'The Fantasy of Failed Utopias and a Girl's Daydream' met bijdragen van Emily Roysdon, Marriage, E.E. Cassidy, Erika Vogt, Kat Ross, Kaucyila Brooke, Margo Victor, Lynn Chan en Eve Fowler) en DJ Djuna Barnes.

Samenstelling
'If I Can't Dance...' is samengesteld door Frederique Bergholtz en Annie Fletcher

Partners
Huis & Festival a/d Werf, Utrecht, maart & mei 2006 | De Appel, Amsterdam, november, 2006 - januari, 2007 | Huis & Festival a/d Werf, Utrecht, mei 2007 | MuHKA, Antwerp, september - november, 2007

Financiële ondersteuning
Amsterdams Fonds voor de Kunst, British Council, Fonds BKVB, Gemeenste Amsterdam, Ministerie van OC&W, Mondriaan Stichting, Stichting Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten.

Informatie
Voor actuele informatie over het programma en adressen van de verschillende locaties zie: www.ificantdance.org

Poster If I can't dance 2006/2007

affiche, 2006

Stefanie Seibold – A reader If I Can't Dance I Don't Want To Be Part Of Your Revolution – Feminist Legacies And Potentials In Contemporary Art Practice

affiche, 2006

Stefanie Seibold – A reader If I Can't Dance I Don't Want To Be Part Of Your Revolution – Feminist Legacies And Potentials In Contemporary Art Practice

affiche, 2006

Stefanie Seibold – A reader If I Can't Dance I Don't Want To Be Part Of Your Revolution – Feminist Legacies And Potentials In Contemporary Art Practice

affiche, 2006