event
2025
Every Act of Struggle: Boycott an Act…

Every Act of Struggle: Boycott, an Act of Culture

25.05.2025
19:15–21:45
Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam

Deze tweede vertoning in het kader van de huidige tentoonstelling en onderzoeksproject van de Appel, Every Act of Struggle: Inclusion and Assembly, zoomt in op twee specifieke gebeurtenissen die verband houden met culturele boycots en verzet tegen gewelddadige apartheidsregimes: in Zuid-Afrika en Palestina.

De tentoonstelling gaat over de manier waarop culturele instellingen in Nederland omgaan met vragen over historisch geweld en structurele onrechtvaardigheid in de context van hun koloniale geschiedenis. Kunstenaars gebruiken verschillende strategieën om er bij deze instellingen op aan te dringen deze kwesties aan te pakken, vaak door activisme te combineren met hun artistieke praktijk. Hoewel sommige acties deze zaken onder de publieke aandacht hebben gebracht, speelt een groot deel van het discours zich in de privésfeer af, waarbij veel instellingen een voorzichtige of vrijblijvende houding aannemen. Deze huidige dynamiek herinnert aan eerdere momenten in de geschiedenis, namelijk de debatten die ontstonden door de culturele boycot van Zuid-Afrika en de anti-apartheidsbeweging van de jaren 1960 tot 1980 in Nederland, toen culturele instellingen onder vergelijkbare druk kwamen te staan om kritisch na te denken over hun eigen rol.

Filmprogramma

Before Dawn (1988) van Maarten Rens
Taal: Engels, ondertiteling: Nederlands
In december 1987 traden 500 Zuid-Afrikaanse kunstenaars op en discussieerden ze over de culturele toekomst van Zuid-Afrika in de belangrijkste theaters van Amsterdam. Deze documentaire, die in 1988 door de VARA op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, volgt de CASA-conferentie die in Amsterdam plaatsvond, waar Zuid-Afrikaanse kunstenaars bijeenkwamen, van wie velen in ballingschap leefden. De film weerspiegelt de dynamiek van cultuur door middel van een veelheid aan optredens en debatteert over de rol van kunst, de culturele boycot en de rol van de pers. Regisseur Maarten Rens zal de film inleiden.

The Wanted 18 (2014) van Amer Shomali
Taal: Arabisch, Engels, Hebreeuws, ondertiteling: Engels
Filmmaker Amer Shomali was zes jaar oud toen in 1987 de Eerste Intifada begon. De inwoners van het dorp Beit Sahour grepen de kans om tegen de Israëlische bezetting te vechten toen ze 18 koeien konden kopen, omdat ze daarmee Israëlische melk konden boycotten. Het was de eerste stap op weg naar zelfvoorziening. The Wanted 18 is een stop-motionanimatie die ons beter laat kennismaken met een kudde koeien en ook archiefmateriaal, interviews en reconstructies laat zien.

Tickets zijn binnenkort beschikbaar via de website van Kriterion.