event
2022
Museumnacht 2022

Museumnacht 2022

05–06.11.2022
19:00–02:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Programma Museumnacht 

19:00 tot einde: Domestic Optimism en super feelings episode 4: Sanctuary Sites zijn open

19:50 tot 21:50: Karaoke-set, gehost door het team van de Appel en het Curatorial Programme 2022

21:50 tot 23:50: Disco Arabesquo

De Appel maakt tijd en ruimte voor kunstenaars en medestanders voor het stellen van essentiële vragen, en voor het herontdekken van de ruimtelijke en poëtische omgeving. Tijdens Museumnacht is in de Aula van de Appel super feelings te zien, de tentoonstelling van het Curatorial Programme, die bestaat uit vier verschillende episodes door kunstenaars Jota Mombaça, Paola Siri Renard, Thuy-Han Nguyen-Chi en Kate Cooper. super feelings ademt, beweegt, en groeit. Het is een levende tentoonstelling met uitgestrekte tentakels die om zich heen tasten. super feelings stelt de vraag wat er gebeurt als de contouren van een gedicht en die van een tentoonstelling samensmelten. Tijdens Museumnacht is de vierde en laatste episode te zien, Sanctuary Sites van Kate Cooper.

In de Livingroom van de Appel is het totaalwerk Domestic Optimism te zien, van de kunstenaar en activist Emma Wolf-Haugh, bestaande uit film, sculptuur, textiel en beeld. Domestic Optimism gaat over architectuur uit de 20e eeuw. Meer specifiek onderzoekt Wolf-Haugh het historische verhaal over het modernisme en de voortdurende invloed ervan – in relatie tot de veranderende normen binnen de sociale, culturele en economische evoluties van de postkoloniale westerse samenleving. Dit project staat hier als een totaalwerk; het niet zozeer een installatie, maar eerder een verzameling van werken dat zich focust op het leven en werk van de in Ierland geboren autodidactische modernistische architect Eileen Gray (1878-1976) wiens werk pas sinds kort meer zichtbaarheid en bekendheid geniet, maar wiens queer-zijn – in haar persoonlijke leven en in haar werk – nauwelijks werd herkend of begrepen.

Tijdens Museumnacht host de Appel bovendien het archief van Disco Arabesquo, een collectie van muziek uit de Arabisch-sprekende wereld in de jaren '70, '80 en '90, een tijd waarin de traditionele geluiden en instrumenten gecombineerd werden met westerse invloeden. DJ Arabesquo speelt een twee-uur durende live-set tijdens Museumnacht.

Museumnacht bij de Appel biedt een programma dat ingaat op het poëtische aspect van tijd en ruimte, en het menselijk lichaam als potentieele receptor van beiden. De collectie van Disco Arabesquo verkent bovendien het concept van het archief als een vorm narratieve vertelvorm, iets waar de Appel zelf mee bezig is via haar eigen beroemde Archief.

Let op: Er rijdt een pendelbus door Nieuw-West, die je langs verschillende culturele instellingen brengt die allemaal meedoen aan Museumnacht. Dit zijn de Appel, Van Eesteren Museum, MAQAM en de Vlugt. Meer informatie over de opstapplek en het tijdschema is hier te vinden.