presentatie
2022
Emma Wolf-Haugh – Domestic Optimism

Emma Wolf-Haugh – Domestic Optimism

13.10–18.12.2022
12:00–18:00

Het gebouw van de Appel is bij uitstek een geschikte locatie voor Emma Wolf-Haugh’s Domestic Optimism, omdat het de architectuur van het gebouw een belangrijk thema in het werk van deze kunstenaar versterkt: de dilemma’s die het modernisme met zich heeft meegebracht, en vooral de dilemma’s van de hoogmoed waarmee het modernisme zijn eigen geschiedenis schreef.

In de Livingroom van de Appel scheppen sculpturen, prints, video en textiel samen een informele ruimte, vanuit waar de patriarchale ontstaansgeschiedenissen van de modernistische architectuur opnieuw onder de loep genomen kunnen worden, en er een nieuw verhaal ontstaat. Een verhaal over de bewandelde paden van architectonische visionairen zoals Le Corbusier en Eileen Gray, en met name waar die paden zich kruisten. Dit onthult complexe maar ook boeiende inzichten over zowel identiteitspolitiek, universaliteit, fascisme, individualisme en collectiviteit destijds, als over de erfgenamen van nu.

Het onderzoek van Wolf-Haugh begint bij het werk en de erfenis van de Ierse queer architect en ontwerper Eileen Gray. Hoewel ze paste in de modernistische beweging, was Gray zeer kritisch op een aantal aspecten ervan, waaronder de nadruk op rationaliteit, en de obsessie met puurheid en hygiene. Een ander aspect dat Wolf-Haugh uitlicht, was Gray's problematisering van het onderscheid tussen architecturele structuren en decoratie: een scheiding die vaak vorm krijgt langs geslachtsgebonden opposities; met structuur als primair element, en ornamenten als gefeminiseerde en triviale toevoeging.

Door het gebruik van methoden die steeds opnieuw de normativiteit bevragen van de mannelijke modernistische canon en de experimentele vormen die worden geassocieerd met modernisme, legt Wolf-Haugh de nadruk op het belang van solidariteit, vriendschap, en de transformatieve mogelijkheden van collectief werk bij de ontwikkeling van nieuwe vormen van sociale en ruimtelijke cohesie.

See also