event
2017
In-Out Center Archives

In-Out Center Archives

13.12.2017
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam
Launch In-Out Center Archives website woensdag 13 december, 17:00
Iedereen is welkom op 13 december voor een programma met performance, lezingen en interviews. Deuren open om 16.30 uur, start programma 17.00 uur.

In-Out Center Archives toont alle verzamelde feiten en details over de 44 evenementen en tentoonstellingen die in In-Out Center aan de Reguliersgracht 103 tussen 24 november 1972 en eind 1974 plaatsvonden. In-Out Center was het eerste kunstenaarsinitiatief in Amsterdam, en legendarisch vanwege het baanbrekend en compromisloos, artistiek programma.

Leden van het kunstenaarscentrum waren: Michel Cardena, Raúl Marroquin, Ulises Carrión, Hreinn Fri∂finnsson, Kristján Gudmundsson, Sigurdur Gudmundsson, Hetty Huisman, gerrit jan de rook en Pieter Laurens Mol. Deze leden nodigden achtereenvolgens een gast of een groep gasten uit om inspirerende internationale uitwisselingen tot stand te brengen die uniek waren destijds.

Van de vele opvolgers van In-Out Center wordt De Appel algemeen gezien als de belangrijkste. Vanaf 1974 omarmde Wies Smals performance, video en andere time-based arts, waarin de toonaangevende pioniersfunctie van In-Out Center werd voortgezet en uitgebreid. Na ongeveer een jaar geleden de gerenommeerde tentoonstelling In-Out Center te hebben gehuisvest, blijft De Appel dit kunsthistorisch project steunen met de lancering van haar website.

Het programma bestaat uit flitslezingen door PSWAR, Manifold Books, Kulter, Marwan, Corridor Project Space, at7 projectspace, een performance van de IJslandse kunstenaar Styrmir Örm Gudmundsson, en een inerview met Sigurdur Gudmundsson, waarin de oude tijden van radicale innovatie worden bekeken in het licht van de huidige grassroots-initiatieven.

Hoewel de website bedoeld is om de stukjes en beetjes van In-Out-center voor eeuwig te bewaren en te delen, is de lancering een eenmalige happening, dus mis het evenement niet!

Curatoren van de website zijn Tineke Reijnders en Corinne Groot. Ze willen graag alle kunstenaars bedanken van In-Out Center, evenals het team van De Appel, het Jaap Harten Fonds en het Mondriaan Fonds. Met dank aan Katja van Stiphout voor het doeltreffende grafisch ontwerp en Jeroen Vader voor het technisch mogelijk maken van de website.

Na het event serveert Mixtree, de cantina naast De Appel, een mediterraan menu van de dag bestaande uit sahib, twee salades, humus, pita brood, en gegrilde groentes voor 13,50 euro. Graag reserveren via catering.mixtree [​at​] gmail.com

          see also ( In-Out Center at De Appel 2016 )
See also