performance
2019
Massive Trance: interpreted by…

Massive Trance: interpreted by Driftmachine

06.04.2019
18:00–20:00
Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam

‘Massive Trance: interpreted by Driftmachine’, wordt gepresenteerd op het Minimal Music Festival 2019.
Dit concert zal plaatsvinden op zaterdag 6 April van 19:00 tot 19:50 in de foyer van Muziekgebouw aan 't IJ. Voorafgaande aan het concert om 18:15 zal er een gesprek zijn tussen Jeroen Vermandere & Femke Dekker.

Massive Trance is de titel van een cassette uit 1983. Marien van Oers (1955-2013) maakte de cassette met de volgende voorschrift op het oog: "Het basisidee van de performance is het ervaren van een voortdurende herhaling van geluid (=ritme), wat bij de toeschouwer kan leiden tot beweging of een vorm van trance." Marien van Oers was vooral bekend om zijn eenmansgroep, Het Zweet, actief vanaf 1983 tot ongeveer 1988.

Zijn percussie-werken waren alles behalve industrieel; de zelfgebouwde instrumenten en repetitieve gezangen doelen op een lichamelijkheid dat veel weg heeft van Tribal muziek.

Het doel van deze performance is niet om blindelings de originele opname van Van Oers uit te voeren, maar juist een herinterpretatie en assimilatie van de basisprincipes. In plaats van de instructies op een dogmatische manier na te volgen, nemen Vermandere & Driftmachine het ultieme doel van het stuk (het bereiken van een trance) als beginpunt, om zo terug te werken naar het vormen van een gelegenheid voor verschillende ritmes, tempo's en geluiden. 

Dit project wordt ondersteund door Amsterdamse fonds voor de Kunst, Muziekgebouw aan 't IJ & De Appel.

See also