educatie
2019
24H Nieuw-West with Maartje Fliervoet

24H Nieuw-West with Maartje Fliervoet

14.09.2019
13:00–19:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Kunnen we blijven volharden in ons denken en handelen vanuit de vanzelfsprekendheid van het land?

Kunnen we oceanen en zoetwaterlichamen benaderen als een ecosysteem met een zelf-reflectief en verbindend karakter?

Zijn watermassa's ons wel echt zo vreemd als zij ons voorkomen?

Watermassa's blijken ondanks hun dynamiek uitermate gestructureerd;

het lijkt ons denken te zijn dat hen tot vormeloosheid reduceert.

Waveness getuigt van deze vraagstukken. Bij De Appel gaan we het water van de nabijgelegen Sloterplas nader onderzoeken en in contact brengen met fotopapier. Het water gaat een reactie aan met het aanwezige licht en het barietpapier, dat meteen gaat vervormen en van kleur verschiet. De compositie op de afdruk komt voor een groot deel los te staan van menselijke interventie; de actoren vormen gezamenlijk een beeld. Om de lichamelijkheid van deze ervaring te benadrukken worden een aantal afdrukken uitvergroot en vertaald naar jacquard geweven doeken.

Tijdens 24H Nieuw-West zal in het trappenhuis een presentatie te zien van eerder werk dat met zeewater is gemaakt. Sommige van deze doeken en prints zijn afdrukken van zeewater met micro-algen en vochtig strandzand. Andere bevatten referenties aan stromatolieten, geomantie, navigatie, cup and ring marks en kartografie. 

Experimenteer daarna samen met kunstenaar Maartje Fliervoet zelf met water uit Sloterplas en creëer je eigen ‘watertableaus’. De watertableaus die je zelf maakt zullen na de workshop verwerkt worden in textielwerken die onderdeel worden van de presentatie Waveness II die in december 2019 bij De Appel te zien zal zijn.

Schema:
13:00 - 19:00 presentatie kunstwerken Waveness I
14:00 - 17:00 workshop Waveness - maak kunst met water


Maartje Fliervoet exposeerde onder andere bij A.VE.NU.DE.JET.TE Institut de Carton en Wiels CAC, Brussel, Grimmuseum, Berlijn, Lokaal 01 Antwerpen, Kunstverein Göttingen en SKOR, Amsterdam. Van 2012 tot 2018 was ze tutor bij het honoursprogramma ART and RESEARCH van de UvA en de Gerrit Rietveld Academie. Een selectie van residencies waaraan zij heeft deelgenomen: Het Pompgemaal Den Helder (2018/19) Frans Masereel Centrum (2016), Air Berlin Alexanderplatz (2013), Lokaal 01 Antwerpen (2011) en Wiels CAC (2010).

Maartje Fliervoet is initiatiefneemster van het in 2015 opgerichte Manifold Books (manifoldbooks.tumblr.com).

Dit project is in samenwerking met LAPS, Lectoraat Art & Public Space Gerrit Rietveld Academie


Zie ook
( De Appel Educatie )
Waveness by Maartje Fliervoet
See also