educatie
2019
Storytelling workshop

Storytelling workshop

05.10–01.12.2019
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

De Appel start het culturele seizoen 2019-2020 met een belangrijke nieuwe realisatie van het bijzondere project: Guess Who’s Coming to Dinner Too?, een solotentoonstelling en sociaal monument van kunstenaar en activiste Patricia Kaersenhout lanceert een nieuwe uitvoerig gedekte tafelinstallatie met 50 glassculpturen en textielwerken. De tentoonstelling eert het leven en de strijd van vrouwen van kleur doorheen de geschiedenis en de mythologie, door het vertellen van de verhalen van 38 ‘heldinnen van verzet’.

Guess Who’s Coming to Dinner Too? verwijst naar Judy Chicago’s iconische kunstwerk The Dinner Party (1974-1979), een ode aan hoofdzakelijk Noord-Amerikaanse en Europese vrouwen van de oudheid tot nu. Kaersenhout verlegt de grenzen van de (kunst)geschiedenis door de veelal vergeten verhalen van 38 ‘heldinnen van verzet’ meer zichtbaarheid te geven. Wie zijn deze vrouwen – voor wie een plaats aan tafel gereserveerd is – waarom mogen we hun verhalen niet vergeten? En waarom is het belangrijk om je eigen verhaal te vertellen?

In deze workshop leren studenten de tools voor het vertellen van een verhaal en komen meer te weten over de vrouwen aan tafel. Tijdens discussiemomenten bespreken we hoe geschiedenis wordt geschreven en waarom sommige verhalen wel of niet worden doorverteld. In verschillende opdrachten ervaren ze de waarde van hun eigen verhalen, onder meer door te vertellen over een persoonlijke heldin. Ook zullen ze een verbinding maken met de historische verhalen van de vrouwen vanuit hun eigen belevingswereld.

We verzamelen nieuwe verhalen, ervaren de kracht van een verhaal en hoe we ieder al verhalenvertellers zijn, bijvoorbeeld via social media, net als conventionele geschiedschrijvers.

Prijs: 70 euro per groep van 15 deelnemers (betaling kan ook via CJP)
Datum: in overleg met de school
Neem contact op met educatie [​at​] deappel.nl voor meer informatie, boekingen en prijzen.

See also
(De Appel Education)
(Naai- en quilt workshop)

Patricia Kaersenhout – Guess Who’s Coming To Dinner Too? Poster

affiche, 2019

Patricia Kaersenhout – Guess Who’s Coming To Dinner Too? Poster

affiche, 2019

See also