Met veel trots presenteren wij de nieuwe publicatie Schetsen voor de toekomst, herinneringen aan een gebouw van Rosa te Velde.

Schetsen voor de toekomst, herinneringen aan een gebouw verkent, verbindt en herinnert de vele levens van één gebouw in Amsterdam Nieuw-West over een periode van meer dan zestig jaar: vanaf de bouw van het hypermoderne ‘CSG Pascal’; tot de bijna-ondergang van het ‘Calvijn met Junior College’; vervolgens werd het aangewezen als vluchtelingenopvang, en tot slot de huidige, tijdelijke status als ‘Broedplaats Lely’ en thuisbasis van de Appel. Plannen voor de toekomst veranderen voortdurend – wat zal er gebeuren met deze plek? Hoe helpt dit gebouw de ideologische orkestraties van stadsplanning, segregatie en gentrificatie te begrijpen?


Hoe onthult dit gebouw de verschillende gedaantes van de ‘politiek van het vergeten’ en hoe deze tegen te werken?

Veel dank aan de briljante mensen die herinneringen en materialen deelden om het allemaal mogelijk te maken. De publicatie is beschikbaar in onze winkel in de Appel en via onze webshop.


Rosa te Velde is ontwerper, onderzoeker en docent. Ze is geïnteresseerd in de sociale en materiële dimensies van ontworpen omgevingen en hun verborgen politiek.

Auteur: Rosa te Velde
Redacteur: Hannah Cheney
Ontwerp: Bardhi Haliti en Zuzana Kostelanská
Uitgever: Stichting de Appel, Amsterdam, 2021

Engels/Nederlands, 16,8 x 11,8 x cm (h x b), pb, 288 blz.,
ISBN 978–90–73501–86–7, €15,-

Voor vragen en verzoeken rondom de publicatie kunt u contact opnemen met onze redacteur Hannah Cheney.

de Appel shop