Over

Portret van Monika Szewczyk door Ester Pakovica. Met toestemming van de kunstenaar.

Monika Szewczyk werd geboren in Szczecin, Polen en groeide op in Vancouver, Canada waar ze ook haar eerste ervaring als curator opdeed. Szewczyk brengt ruime internationale ervaring met zich mee naar De Appel, meest recent als curator van documenta 14: Learning from Athens. Voordat ze in 2014 naar de Griekse hoofdstad verhuisde om deze unieke, tweeledige editie van documenta te realiseren, ontwikkelde ze het openingsprogramma van het Reva en David Logan Centrum voor de Kunsten aan de Universiteit van Chicago.
Szewczyk werkte ook vier beslissende vormende jaren in Rotterdam, als hoofd publicaties bij Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst en als hoofddocent aan het Piet Zwart Instituut. “Deze jaren legden de basis voor een grote liefde voor de mensen en initiatieven die het creatieve leven in Nederland vormen, en voor De Appel in het bijzonder omdat het een belangrijke institutionele partner was, het creatieve huis van dierbare collega’s en een platform voor mijn stem als opkomend schrijver en spreker.”

Met Szewczyk vond De Appel een directeur met een diepgevoelde liefde voor kunst. Ze kijkt naar uiteenlopende tradities en nieuwe dimensies van de kunstenaarspraktijk. “Het is een tijd van institutionele vernieuwing bij De Appel en ik ben verheugd om met het team en het bestuur samen te werken om deze kans optimaal te benutten. We kunnen putten uit de wijsheid van kunstenaars, dichters, critici, constructivisten, politici, schoonheidsspecialisten, economen, ondernemers, historici, futuristen en de wereldwijde basis van De Appel. Zo zal mijn leidende vraag zijn hoe we onze collectieve verlangens opnieuw kunnen definiëren door middel van kunst om zo samen onze gedeelde ruimtes vorm te geven: ons huis, onze buurt, ons Amsterdam, ons idee van ontwikkeling.”