Om de publicatie Audre Lorde - Dream of Europe: selected seminars and interviews: 1984 -1992 (Kenning Editions, 2020) en het brede werk van Audre Lorde te vieren, organiseert de Appel vanaf september een close reading group om deze bundeling samen te lezen en bespreken. De close reading group zal bestaan uit zeven sessies, waarvoor wij graag voor elk een gastlezer uitnodigen wie een eigen connectie heeft met het werk van Lorde, en gedurende twee uur met de groep zal meelezen. We zijn blij te kunnen aankondigen dat we tijdens de zeven sessies zullen worden vergezeld door de volgende gastlezers: Philomena Essed, Nancy Jouwe, Mayra A. Rodriguez Castro, Pamela Sneed, Sayonara Stutgard, Shishani Vranckx en Gloria Wekker.

*Door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rondom Covid, is deelname aan de Dream of Europe reading group alleen nog mogelijk via Zoom*

deze leesgroep zal in het Engels gehouden worden

Zondag 1 november

Reading #7: I can show you baby enough love to break your heart forever - met Mayra A. Rodriguez Castro

Audre Lorde: Dream of Europe - Leesgroep #7
I can show you baby enough love to break your heart forever
met Mayra A. Rodriguez Castro
Zondag 1 November 2020, 19:00-21:00 (CET)

Aanstaande zondag wordt het laatste deel gelezen door de redacteur van Dream of Europe: dichteres en vertaler Mayra A. Rodriguez Castro. Dit deel bevat o.a. een keynote met de titel "Dream of Europe", die Lorde tijdens een schrijversconferentie in het Haus der Kulturen der Welt in 1988 voordroeg. De titel voor deze laatste leesgroep verwijst naar het nawoord van Castro en is een citaat uit het gedicht "Song for Baby-O, Unborn" van Diane di Prima, die afgelopen zondag is overleden. Diane di Prima publiceerde als eerste het werk van Audre Lorde (Audre Lorde's boek The First Cities werd in 1968 gepubliceerd door Diane di Prima's Poets Press).

Mayra A. Rodriquez Castro is een Colombiaanse dichter en vertaler, momenteel ook docent aan de Naropa Universiteit in Colorado waar ze haar Master in PoĆ«zie afrondt als de ontvanger van de 2019 Ann Waldman Fellowship. In 2017 kreeg ze de John F. Kennedy Research Grant die haar werk met het archief van Audre Lorde aan de Freie UniversitƤt Berlin mogelijk maakte. Dit leidde tot de publicatie van Dream of Europe bij Kenning Editions eerder dit jaar. In een interview met Maria Theresia Starzmann voor Social Text, verduidelijk Castro: "Dream of Europe is onstaan uit een liefde voor poeziĆ«ā€”niet alleen poeziĆ« als voordracht, maar ook als een instrument voor het begrijpen, benoemen en organiseren van ervaringen. De selectie in het boek is naar aanleiding hiervan bij elkaar gebracht. Het boek is samengesteld uit interviews, lezingen en seminars (volledige transcripties van audio-opnames), evenals andere documenten. Je gebruikt het woord appraisal, een term die veel voorkomt in archiefcontexten en een waardeoordeel impliceert. Echter, ik was meer geĆÆnteresseerd in het uitdagen van vooroordelen over Audre Lorde, het uitdagen van bewoordingen".

Zondag 25 oktober 16:00-18:00

Reading #6: The Dream of Europe - met Pamela Sneed

Audre Lorde: Dream of Europe - Leesgroep #6
The Dream of Europe
met Pamela Sneed
Zondag 25 oktober 2020, 16:00-18:00 (CET)

De zesde samenkomst van onze Audre Lorde: Dream of Europe leesgroep, vindt plaats in het gezelschap van kunstenaar en auteur Pamela Sneed, die ons zal begeleiden door een aantal van Audre Lorde's latere poƫzie lezingen van 1990-1992 in Duitsland.

Pamela Sneed is een New Yorkse dichter, schrijver, performer en beeldend kunstenaar, auteur van Funeral Diva, gepubliceerd bij City Lights (San Francisco) in de herfst van 2020, evenals Imagine Being More Afraid of Freedom than Slavery, KONG and Other Works, Sweet Dreams en twee chaplets, Gift van Belladonna en Black Panther. Ze zit in de online faculteit van School of the Art Institute of Chicago (SAIC) low-residency MFA in Mensenrechten en Writing Art en is ook een Visiting Artist bij SAIC. Ze heeft voorgedragen in het Whitney Museum, Brooklyn Museum, Poetry Project, MCA, The High Line, New Museum en de Toronto Biennale. Ze leverde de afsluitende keynote voor de Artist, Designers, Citizens Conference: een Noord-Amerikaanse component van de Biƫnnale van Venetiƫ bij SAIC. Ze verschijnt in Nikki Giovanni's, The 100 Best African American Poems en werd in 2018 genomineerd voor twee PushCart literaire prijzen.

Zondag 18 oktober 19:00-21:00

Reading #5: The Force of the Erotic - met Philomena Essed

*Door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rondom COVID-19, hebben wij de Dream of Europe reading group naar online verplaatst.*

Voor The Force of the Erotic* zal gastlezer Philomena Essed ons begeleiden door de vijfde reading group van Audre Lorde: Dream of Europe. Wij zullen pagina's 193 t/m 233 lezen, bestaande uit lezingen van Audre Lorde uit de periode 1984 - 1992, tijdens haar verblijf in Berlijn. *Audre Lorde definieert The Erotic (het erotische) als een diepgaande bron van kracht, gehuisvest in het spirituele domein van het vrouwelijk bestaan.

Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Graduate School of Leadership and Change van de Antioch University en verbonden als onderzoeker aan de Gender Graduate Program van de Universiteit Utrecht. Ze is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude, 1990) en eredoctoraat van de Universiteit van Pretoria (2011) en de Universiteit van UmeƄ (2015). In 2011 werd ze geƫerd met een Nederlandse ridderorde.Essed is bekend geworden met haar introductie van concepten als alledaags racisme en gender racisme en ontwikkelde haar theorie over sociaal en cultureel klonen. Het nu klassieke boek Alledaags Racisme uit 1984 (Engelse versie, Everyday Racism, 1990) is in 2018 opnieuw uitgegeven met extra hoofdstukken.

Philomena was vorig jaar ook bij de Appel uitgenodigd voor een van de Historische Ontmoetingen, als deel van de tentoonstelling Guess Who's Coming To Dinner Too? van Patricia Kaersenhout.

Zondag 11 Oktober, 16:00 - 18:00

Reading #4: A Woman Speaks - met Nancy Jouwe

*Door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rondom COVID-19, hebben wij de Dream of Europe reading group naar online verplaatst.*

In A Woman Speaks, deze vierde reading group van Audre Lorde: Dream of Europe, worden wij vergezeld door Nancy Jouwe als onze gastlezer. Wij komen ditmaal samen om pagina's 165 t/m 192 te behandelen, wat bestaat uit een deel van Audre Lorde's lezingen in Berlijn van 1984-1992. In deze lezingen behandelt zij haar eigen poƫzie, en onderwerpen als de relaties van vrouwen tot elkaar, vrouwen als warriors en queerness.

Nancy Jouwe (b. 1967) is een docent, onderzoeker, spreker en mede-oprichter van Framer Framed. Jouwe is actief sinds 1993 in de NGO-sector als manager en cultureel producent, met een focus op intersectionaliteit, koloniale geschiedenis, kunst, erfgoed en interculturele dialoog.

Als activiste was ze in de jaren ā€™80 en ā€™90 betrokken bij krakers- en verschillende emancipatiebewegingen. Ze komt uit een familie van politieke vluchtelingen die IndonesiĆ« in het begin van de jaren ā€™60 moest ontvluchten, omdat haar vader een politieke leider was in de Papoea-onafhankelijkheidsbeweging. Ze schreef uitgebreid over Papua-kwesties, waaronder vrouwenrechten en de Papoea-diaspora.

Zondag 4 oktober 16:00-18:00

Reading #3: to the powers that be - met Sayonara Stutgard

*Door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rondom Covid, hebben wij de Dream of Europe reading group naar online verplaatst.*

In to the powers that be, de derde reading group van deze serie, lezen wij de Audre Lorde interviews in Berlijn van 1984-1989 (pagina's 117-163). We verwelkomen Sayonara Stutgard als gastlezer voor deze reading group. Sayonara Stutgard is een dichter, mede-oprichter van Chaos, en editor bij Dipsaus.

Zondag 27 september, 16:00 - 18:00

Reading #2: The Struggle is the Ritual - met Shishani Vranckx

In The Struggle is the Ritual, de tweede sessie van deze leesgroep, lezen wij de transcripten van de meerdere seminars van Audre Lorde onder de noemer The Poet as Outsider, gedurende mei-juni 1984 bij de Freie UniversitƤt Berlin (Pagina's 75 tot en met 114). De gastlezer voor deze sessie is Shishani Vranckx.

Shishani is een getalenteerde singer-songwriter geliefd om haar soepele en krachtige stem. Haar wortels zijn Namibisch en Belgisch van oorsprong, maar ze groeide vooral op in Nederland. In haar werk brengt ze deze werelden samen. Haar muziek is troostend en heeft een gevoel van sterk sociaal bewustzijn. Ze is oprichter van Miss Catharsis (2019),een volledig vrouwelijke groep die verhalen van vrouwen van kleur uitspreekt. Ze is ook mede-oprichter van Namibian Tales (2015), een akoestisch kwartet dat zich verdiept in het muzikale erfgoed van Namibiƫ en mede-oprichter van Shakuar, een eclectisch muzikaal duo met zangeres Karima el Fillali. Shishani is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2020.

zondag 20 september, 16:00 - 18:00

Reading #1: Poetry Is Not A Luxury - met Gloria Wekker

Zondag 20 september 2020 16:00-18:00 (CET)

Tijdens Poetry is Not a Luxury, de allereerste sessie van deze leesgroep, worden wij geintroduceerd aan Dream of Europe door het lezen van het voorwoord, een brief aan Audre Lorde van Dagmar Schultz, en transcripten van Black Women's Poetry Seminar, april - juli 1984, op paginas 9 tot en met 72. De gastlezer voor deze sessie is Gloria Wekker.

Gloria Wekker is een Afro-Surinaamse Nederlandse antropologe, wiens uitgebreide oeuvre vragen over kolonialisme, racisme, geslacht, seksualiteit en diaspora op het voorplan heeft gebracht van de kritische wetenschap over Nederland. In 1984 werd ze stichtend lid van "Sister Outsider", een in Amsterdam gevestigde literaire kring voor lesbische zwarte vrouwen, vernoemd naar Audre Lorde's beroemde tekst met dezelfde naam. Ze heeft een hele nieuwe generatie geleerden en activisten in Nederland en daarbuiten geĆÆnspireerd om vragen over kolonialisme en ras op te pakken, en dat te doen op het gebied van intersectionaliteit.

Lees de PDF hier.

Het doel van de leesgroep is het lezen van de verzamelde seminars, lezingen en interviews die het boek samenbrengt, met een focus op de ervaring van het lezen en niet zozeer op het opzetten van een theoretische dialoog. De groep zal haar stem geven aan het werk van Lorde, dat via livestream wordt uitgezonden op de website van de Appel, bestaande als een live en tijdelijk audioboek (de deelnemers zullen niet zichtbaar zijn).

We vinden het belangrijk om een gevoel van saamhorigheid te faciliteren in een tijd van fysieke afstand en versnelling van online productie, daarom zullen de sessies plaatsvinden op locatie in de iconische Aula van de Appel, met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen. Er is ruimte voor een aantal deelnemers op locatie, en het is ook mogelijk om vanaf afstand deel te nemen via Zoom. Ook gastlezers die zich buiten Nederland bevinden of niet kunnen reizen, worden uitgenodigd om deel te nemen via Zoom. Deelname op locatie zowel als via Zoom is bedoeld voor actieve participatie. U kunt live meeluisteren met de leesgroep via de livestream hierboven.

Geen voorkennis van Audre Lorde, of van poĆ«zie overigens, is verplicht om deel te nemen aan Ć©Ć©n, meerdere, of alle sessies. Het is niet nodig om je aan alle sessies tegelijk te binden. Elke week zullen we een sessie aankondigen waarna u zich gratis kunt inschrijven als deelnemer via dreamofeurope [​at​] deappel.nl en laat graag weten of u via Zoom, of op lokatie wil deelnemen. Alle deelnemers ontvangen een PDF van het boek, een kopie van het boek is te koop in de boekenwinkel van de Appel, of hier.

Meer over de publicatie

Als deel van De Appel Reads* #12 presenteerden wij een fragment uit Audre Lorde: Dream of Europe, selected seminars and interviews: 1984-1992. Deze publicatie is onder redactie van dichter en vertaler Mayra A. RodrĆ­guez Castro. Een voorwoord is geschreven door Dagmar Schultz, een oude vriend en samenwerker van Lorde in Berlijn. Dit boek werd in het voorjaar van 2020 gepubliceerd door Kenning Editions en richt zich op Lordeā€™s verdediging van de poĆ«zie, en haar esthetische doorzettingsvermogen, zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden, toen ze vocht tegen kanker en de ziekte van systemisch racisme naast andere vormen van discriminatie. Lees de PDF hier.

Het grootste deel van Lordeā€™s nooit eerder gepubliceerde seminars aan de Freie UniversitƤt in Berlijn is auteursrechtelijk beschermd, maar de rijke inhoud van het boek dringt alsnog door dankzij de volledige transcripties van twee essentiĆ«le interviews, Lordeā€™s laatste poĆ«zie lezing in Berlijn, en een toespraak die ze hield op een internationale conferentie van schrijvers in 1988, getiteld Dream of Europe.

We zijn Mayra A. Rodriguez Castro en Patrick F. Durgin van Kenning Editions dankbaar voor het delen van dit waardevolle en actuele materiaal.

Dit alles is ter voorbereiding op de lancering van "Droom of Europe" in Nederland met gasten Philomena Essed, Gail Lewis, Gloria Wekker en Mayra A. Rodriguez Castro. Deze bijeenkomst staat gepland wanneer alle deelnemers veilig naar Amsterdam kunnen reizen.

*De Appel Reads is een serie online publicaties die worden aangeboden aan de mailinglijst van de Appel. De serie bestaat uit nieuwe teksten, herdrukken en af en toe een verloren juweeltje. De teksten hebben betrekking op zowel huidige als vroegere projecten van de Appel.