de Appel Kiosk: aankondiging aankomende projecten

de Appel Kiosk met Metti WĆ el El Alouche in 2024
de Appel houdt zich bezig met vragen rond (kunst)economie, in de hoop het discours te verschuiven van een puur financieel naar een meer cultureel en kritisch perspectief. Centraal in dit onderzoek staat de uitdaging van een herverdeling van middelen ā van een kapitalistisch, marktgedreven model naar een model dat geworteld is in gelijkheid en communale principes. In plaats van economische structuren als vaststaand te accepteren, onderzoekt de Appel samen met kunstenaars hoe artistieke praktijken systemen van uitwisseling kunnen herinterpreteren en beĆÆnvloeden. Een van die initiatieven is de Appel Kiosk: een platform waar kunstenaars en collectieven merchandise ontwikkelen en verkopen om alternatieve economieĆ«n te onderzoeken en ermee te experimenteren. De Kiosk fungeert niet alleen als handelsplaats, maar ook als ruimte om na te denken over de dynamiek van uitwisseling, waarde en wederkerigheid binnen straatmarkteconomieĆ«n. Het is ook een manier om een publiek te bereiken dat niet noodzakelijkerwijs naar de Appel komt in een omgeving die niet expliciet met kunst te maken heeft, maar niettemin even cultureel rijk en creatief is (zo niet meer).
De Kiosk keert in juli van dit jaar terug naar de Dappermarkt en de Albert Cuypmarkt. Uit een open call zijn drie voorstellen geselecteerd: Buurtijs van Honey Jones-Hughes & Antonio de la Hera, Social Bank van Saemundur Thor Helgason en de aardAppel van Ćzgür Atlagan & Ulufer Ćelik. We bedanken alle kunstenaars die een voorstel hebben ingediend, het was moeilijk om een keuze te maken.
Buurtijs stelt vragen bij ālokaleā en āethischeā voedselproductie en -consumptie door middel van het maken en verkopen van ijs. Een van de vele vragen die het project oproept is: āhoe kan ethisch verantwoord en duurzaam voedsel toegankelijk worden gemaakt?ā. De kunstenaars creĆ«ren een solidaire betalingsstructuur waarbij mensen worden uitgenodigd om te betalen op basis van hun eigen uurloon en waarbij voortdurend een discussie plaatsvindt over wat een eerlijke vergoeding is.
Social Bank stelt zich via dit kleine praktische experiment een toekomst voor van maatschappelijk verantwoorde banken, en hoe deze het leven van mensen kunnen verrijken door voorbijgangers renteloze leningen op basis van vertrouwen te verstrekken. Als functioneel kleinschalig voorstel heeft het werk een discursieve impact en stelt het de vraag welk doel banken in onze samenleving dienen. Kunnen banken zonder winst worden geƫxploiteerd? Welke gevolgen kunnen non-profitbanken hebben voor het levensonderhoud van mensen?
de aardAppel is een kraam met een dubbele functie: de ene helft dient als micro-uitgeverij, de andere als aardappelsaladekiosk, waar eten en publiceren in elkaar overvloeien. Het project onderzoekt de geschiedenis, politiek en poĆ«zie van de aardappel in Nederland en daarbuiten, met een focus op āaardā (land en bodem). Aan het einde van de kioskperiode worden recepten, anekdotes en verhalen gebundeld in een gestencild zine.
De projecten vinden plaats tussen 6 en 30 juli 2025. De exacte data worden kort voor aanvang bekendgemaakt op de Appelās Instagram.
In de aanloop naar de volgende edities van de Appel Kiosk blikt Milena Bonilla Galeano terug op de twee initiatieven die vorig jaar de marktkraam innamen: het project DOOS ”No hacemos moneda falsa! van kunstcoöperatie Espacio Estamos Bien en Metti van Wà el El Alouche. Lees het hier (in het Engels)!