TWEE OPEN CALLS
De Appel Curatorial Programme 2023 Mentoren 

Deadline om te solliciteren: 6 februari
Gesprekken vinden plaats op: 17 februari

De Appel Arts Centre is op zoek naar twee Curatorial Programme mentoren ondersteund door Ammodo1 , voor het aankomende Curatorial Programme-traject (januari t/m november 2023).

Over het Curatorial Programme
Ieder jaar worden tot 6 kandidaten geselecteerd op basis van hun potentie om het artistieke veld en de Appel te transformeren. Zij komen gedurende 10 maanden samen om te leren van elkaar, van hun adviseurs, het artistieke veld waarin zij zich onderdompelen en de reizen die ze samen ondernemen. Hun curriculum mondt uit in een collectieve oefening in het publiek maken van kunst. Dit unieke programma om te leren, opgezet in 1994, heeft haar grote waarde ruimschoots bewezen en is internationaal geroemd vanwege haar innovatie op het gebied van het maken van tentoonstellingen en het bouwen aan instituties.

Het mentorschap is bedoeld om dit proces goed te begeleiden. Een belangrijke focus voor het Curatorial Programme 2023 is om het vak van curator te onderzoeken niet alleen als het maken van tentoonstellingen, maar als een structuur: we onderzoeken hoe instituties gestructureerd zijn, hoe ze opereren, hoe ze fondsen werven, hoe autonoom ze kunnen opereren ten gevolge van al deze omstandigheden. Centrale vragen zijn onder anderen: hoe werken we samen? Hoe onderhouden instituties relaties met kunstenaars, de gemeenschap en investeerders?

Wat we zoeken
We zijn op zoek naar twee kunstenaars, curatoren of collectieven die de deelnemers van het Curatorial Programme 2023 ondersteunen, in het ervaren van verschillende perspectieven van artistieke, curatorieele en institutionele productie en in de uiteindelijke productie van hun publieke uitkomst.

Een jury bestaande uit teamleden van de Appel en deelnemers van het Curatorial Programme ontmoet de laatste selectie mentoren, waarbij beide partijen uiteindelijk beslissen of er een match is. Iedere mentor ontvangt 5000 euro vergoeding. Verwacht wordt dat de mentor tot tien bijeenkomsten heeft met de deelnemers, verspreid over een periode van 8 maanden. Er is ook een klein budget voor reiskosten en vergoeding voor genodigden. De voertaal is Engels.

Positie 1: Mentor voor reflectie en schrijven
Van deze mentor wordt verwacht dat hij zij of hen met de deelnemers hun ervaringen bespreekt met verschillende tentoonstellingen en instituties die ze bezoeken als deel van hun curriculum, en ze helpt met hun schrijfskills. De mentor gidst de deelnemers door het gebruik van schrijven als een tool voor reflectie om na te denken over wat ze leren, en ze te ondersteunen in de productie van het schrijfmateriaal voor hun uiteindelijke project.

Startdatum: Maart 2023

Voor de sollicitatieprocedure ontvangen we graag:

- Een CV

- Een motivatiebrief met daarin je benadering van schrijven, en een voorstel voor een schrijfworkshop voor de CP’s

Positie 2: Mentor voor begeleide bezoeken
Deze mentor neemt de deelnemers mee op een meerdaagse reis om tentoonstellingen, instituties en kunstenaars te bezoeken, die wat deze mentor betreft noodzakelijk zijn in de huidige tijd. Ook zal deze mentor zijn onderzoek en praktijk met de deelnemers delen tijdens workshops, en met hen de voorbereidingen voor hun eindproject bediscussiëren.

Startdatum: Maart 2023

Voor de sollicitatieprocedure ontvangen we graag:

- Een CV

- Een motivatiebrief met daarin je perspectief op wat je belangrijk acht in de hedendaagse artistieke praktijk, en een voorstel voor een reis (in Europa) naar instituten, tentoonstellingen en kunstenaars waarbij je duidelijk maakt waarom je deze keuze maakt.

Sollicitaties kunnen worden gericht aan Liza Nijhuis, Curatorial Programme Coordinator via liza [​at​] deappel.nl. Geef daarbij graag aan op welke positie je solliciteert.

1   de Appel receives support from Ammodo in realising the Catalyst Commissions, of which this call for the Curatorial Programme Mentor is one part. Ammodo stimulates art and science. Together with renowned partners Ammodo initiates, develops and supports groundbreaking projects within the visual arts, performing arts and sciences. de Appel and Ammodo find each other in the desire to make groundbreaking projects possible, to offer them shelter and to present them to the public. With this contribution Ammodo makes it possible to further develop the Curatorial Programme and create new opportunities for curators and artists.