Lara Khaldi nieuwe artistiek directeur van de Appel

Beeld: Nicolas Wefers

De Raad van Toezicht van de Appel kondigt met trots aan dat Lara Khaldi per januari 2023 de nieuwe artistieke directeur van de Appel is. Khaldi (geboren in Jeruzalem en woonachtig in Amsterdam) werkt ruim 15 jaar als curator, kunstenaar, schrijver en educator. Khaldi heeft een interdisciplinaire achtergrond; haar educatieve achtergrond ligt in curatorial studies (ze is een alumni van het de Appel Curatorial Programme 2013/14), Philosophy, Art & Critical Thought (European Graduate School), evenals in kunstgeschiedenis.

Ze heeft tentoonstellingen en projecten samengesteld zoals School of Intrusions, Educational Platform met Noor Abed, (2020-lopend); Overtone: On the Politics of Listening, Goethe-instituut, Ramallah (2019); Unweaving Narratives, Palestijns Museum, Birzeit (2018); Shifting Ground, Sharjah Biënnale 13 (2017); Maria Thereza Alves: Possible Reversal, KSCC, Ramallah (2017); Untranslatability met Eszter Szakács, Off Biennial, Boedapest (2017); Jerusalem Shows V & VI (2011 en 2012), Al Ma'mal Art Foundation, Jeruzalem.

Khaldi heeft lesgegeven aan verschillende kunstprogramma's; tussen 2017 en 2019 werkte ze als gastdocent en afdelingshoofd van het Media Studies-programma aan het Al Quds-Bard College, Jeruzalem. Khaldi was ook docent bij het Disarming Design MA-programma, aan het Sandberg Instituut, 2020-2022. Ze was adjunct-directeur van programma's bij Sharjah Art Foundation, VAE, (2009-2011) en bekleedde daar verschillende functies sinds 2006.

Sinds eind 2019 is ze curatorieel lid van het artistieke team van documenta vijftien en werkt ze met de praktijk van lumbung die "een alternatieve economie van collectiviteit, gedeelde hulpbronnen en een rechtvaardige verdeling mogelijk maakt.”

Lara Khaldi: “Ik ben vereerd dat het bestuur hun vertrouwen in mij heeft gesteld om de komende drie jaar collectief werk bij de Appel te organiseren en te faciliteren. Ik zie dit streven als een voortzetting van zowel mijn praktijk als die van de Appel, en vertrouw erop dat ik niet alleen zal staan. Ik sta te popelen om me aan te sluiten bij het bestaande team en netwerk van de Appel en om de gemeenschappen binnen te halen waar ik de afgelopen jaren van heb geleerd en waarvan ik deel heb uitgemaakt.”

Orlando Maaike Gouwenberg, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Met de vastberaden keuze voor Lara Khaldi zetten we een uitgesproken stap richting de toekomst. De ervaring en idealen van Lara lijken ons de juiste om de Appel te vernieuwen en op een baanbrekende manier in de wereld van morgen te plaatsen. Haar interesse in maatschappelijke vraagstukken gecombineerd met artistieke relevantie geeft ons het vertrouwen dat de vooruitstrevende idealen die de Appel vanaf haar begindagen heeft uitgedragen zullen worden voortgezet op een wijze die past bij de vraagstukken van vandaag, met antwoorden voor de toekomst. We zijn verheugd om Lara te ondersteunen in haar streven om de Appel deel uit te laten maken van processen van institutionele verandering.”

In haar visie voor de Appel stelt Lara voor om structurele institutionele uitdagingen om te zetten in collectieve culturele vragen: “Hoe kunnen kunstinstellingen de bestaande machtssystemen niet in stand houden maar juist bevragen? Hoe zou de kunstinstelling kunnen functioneren als infrastructuur die ten dienste staat van kunstenaars die de samenleving willen veranderen? Hoe zou je een kunstinstelling als collectief kunstwerk kunnen benaderen?” De Raad van Toezicht en het team van de Appel kijken ernaar uit om met Khaldi samen te werken aan deze cruciale vragen over hoe instellingen te heroverwegen, macht te delen en bij te dragen aan maatschappelijke verschuivingen.

De Raad van Toezicht heeft de aanbevelingen overgenomen van de benoemingsadviescommissie bestaande uit Orlando Maaike Gouwenberg, Vincent van Velsen, Defne Ayas, Astrid Elburg, Liza Nijhuis en Maaike Lauwaert en heeft unaniem besloten tot benoeming van Khaldi tot artistiek directeur van de Appel.

Voor interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Djuna Spreksel.