Van 020-Gaza naar Nieuw-West in Verzet 
Lezing door Tayfun Balçik

Video: Nicola Baratto & Kitty Maria

Het gebouw waar de Appel zich in bevindt is nu een ‘broedplaats’, maar tot 2015 was dit het Calvijn College en daarvoor de Christelijke Scholengemeenschap Pascal (gebouwd in 1959). Het gebouw stond op de slooplijst, maar nadat het in juni 2020 de status kreeg van monument werd er een tender uitgeschreven, om het gebouw te renoveren en te ontwikkelen. Hoewel er in Nieuw-West veel gesloopt is en er een schrijnend tekort is aan sociale huurwoningen, kiest de gemeente ervoor om op deze plek huurwoningen voor het middensegment te realiseren en ook een broedplaats. Maar wie zullen er over een paar jaar kunnen wonen in het gebouw waar de Appel momenteel gehuisvest is, na de herontwikkeling die gepland staat voor 2023? En wie voelt zich hier thuis?

Historicus en bewoner Tayfun Balçık is met Nieuw-West in Verzet samen met buurtbewoners en activisten een protestbeweging begonnen tegen gentrificatie van de buurt. Hij wil het woonrecht opeisen van met name jongeren in Nieuw-West. Hoe kan het dat minima en mensen van kleur in de afgelopen decennia buitengesloten zijn gebleven bij ontwikkelingen op het gebied van huisvesting? Waarom kunnen jongeren, hier geboren en getogen, geen huis vinden en wat moet daartegen gedaan worden? Tayfun Balçık zal tijdens zijn lezing meer vertellen over de geschiedenis van Nieuw-West en de noodzaak om in verzet te komen.

Biografie Tayfun Balçik:

Tayfun Balçık is historicus en journalist bij het nieuwsmedium De Kanttekening. Hij doet onderzoek naar de wijze waarop moslims in de media worden geportretteerd. Ook zet hij zich bij The Hague Peace Projects in voor dialoog tussen Armeniërs, Koerden en Turken. Sinds 2021 is hij betrokken bij wooncoöperatie De Bundel en de actiegroep Nieuw-West in Verzet, die beiden strijd leveren voor betaalbare huisvesting in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West.

Programma:

13:30-13:45 Introductie Huib Haye van der Werf (interim directeur van de Appel) en onderzoeker Rosa te Velde (auteur van Schetsen voor de toekomst, herinneringen aan een gebouw)

13:45-14:30 Lezing Tayfun Balçık

14:30-15:00 Vragen publiek

Nieuw-West in Verzet