Dark Black
Laura Castro

“De kaart van de savannen was een droom. De namen... waren koloniale conventies die ik van kindsbeen af kende... Ze waren net zo vertrouwd als mijn ribben, de rivieren en het vlakke land, de bergen en het binnenland dat ik van dichtbij kende...” – Wilson Harris, Palace of the Peacock, 1959


Dark Black is een publicatie in wording die de grens tussen geschiedenis en fantasie opzoekt, waarbij antropocentrische geschiedschrijving als achterhaalde fictie wordt beschouwd. Opgezet vanuit de vooronderstelling van het land als een ‘zelf’, herziet het project de geschiedenis van de splitsing van het eiland Quisqueya, het huidige Ha ti en de Dominicaanse Republiek, en reconstrueert deze door het vermogen van gevoel, verbeelding en twijfel in te zetten. De publicatie maakt zich los van historisch onderzoek om de mogelijkheid te onderzoeken van nieuwe narratieve systemen die het louter menselijke discours overstijgen, en daarmee de meervoudige verborgen voorgeschiedenissen en fenomenale erfenissen bekrachtigen die door de dominante historische fabels zijn uitgewist. De zoektocht integreert een reeks werken van hedendaagse kunstenaars, waardoor opmerkelijke associaties ontstaan die het lineaire aspect doorbreken.
In de zoektocht naar leidraden, omarmt het project een reeks invloeden, waarbij een stamboom van gelijksoortige intenties wordt verkend en zichtbaar gemaakt. Deze verkenningen manifesteren zich als curatori le experimenten waarbij voorbije gebeurtenissen, kunstwerken, locaties en mensen samenkomen in repetities van verwantschap, try-outs op zoek naar de uiteindelijke vorm van Dark Black. De eerste van deze oefeningen vindt plaats onder invloed van de fictie van de Guyanese schrijver Wilson Harris, en bestaat uit de materialisatie van het Nieuwe Verdrag van Gevoeligheid.

14 juli, 11.00–13.00 (in de tentoonstelling)
Morning Ritual

Morning Ritual is een inwijdingsbijeenkomst die het startschot geeft voor de creatie van het Nieuwe Verdrag van Gevoeligheid. Voorgedragen door de Guyanese schrijver Wilson Harris in veel van zijn romans, gebeurt het opstellen van dit verdrag als onderdeel van de publicatie in wording Dark Black, die de geschiedenis van de verdeling van het eiland Quisqueya, tegenwoordig Ha ti en de Dominicaanse Republiek, en de daaruit voortvloeiende geboorte van een nieuw raciaal onderscheid opnieuw vertelt. Deze verdeling zou zijn geregeld tussen Spanje en Frankrijk door de Vrede van Rijswijk (NL, 1697). De Aula, een tijd-ruimte voor samenkomst, zal een aantal sporen, trillingen, personen en literaire fragmenten onderbrengen om zo de voorwaarden van dit verdrag in te beelden voor een wereld waar niets vreemd is.

Los Tejedores (2013, Dominicaanse Republiek) is een project van kunstenaar en productontwerper Natalia Ortega Gomez en muzikant en filmmaker Ricardo Ariel Toribio, dat voortkomt uit een gedeelde liefde voor weven, natuur, planten en kunst. Het stel onderzoekt de weeftradities van de Dominicaanse Republiek en Ha ti om in samenwerking met lokale ambachtslieden voorwerpen van te maken van natuurlijke vezels. Door de jaren heen hebben deze samenwerkingen zich vertaald in een netwerk van vriendschappen en gedeelde kennis omtrent materialen, technieken en de culturele bijzonderheden van de Caribische context.

Patricia Castillo (geb. 1972, Dominicaanse Republiek) is een Dominicaanse beeldend kunstenaar die de taal van abstractie en synthese verkent met sculpturen en installaties gemaakt van gewone materialen en gevonden voorwerpen. De formele spaarzaamheid en eenvoud die haar werk kenmerken, vloeien voort uit de alomtegenwoordigheid van geometrie in het dagelijks leven, en verwijzen naar emoties, situaties en tegenstrijdigheden die specifiek zijn voor contemporaniteit. Herhaling, een fundamenteel mechanisme in alle scheppingen van de natuur, is een veelgebruikt technisch hulpmiddel bij de vorming van Castillo’s vocabulaire, dat ook wordt ge mpliceerd door haar gebruik van massaal geproduceerde maar vertrouwde voorwerpen zoals kleding, pillen en ballonnen.

Ro Acosta (geb. 1984, Dominicaanse Republiek) is een muzikant en grafisch ontwerper die vanuit Kopenhagen werkt. Ro is sterk be nvloed en ge nspireerd door de tradities van yoga, die haar een manier hebben geboden om zichzelf te leren kennen en begrijpen. Ze heeft opleidingen gevolgd in Hatha/Vinyasa, Yin Yoga en klanktherapie en heeft de afgelopen 5 jaar onafgebroken yogales gegeven. Momenteel studeert ze yogatherapie, een uitgebreid programma dat de meest effectieve aspecten van traditionele yoga en Ayurveda combineert met moderne geneeskunde. Ro gelooft dat iedereen een innerlijke genezer heeft die gestimuleerd en gewekt moet worden, met het vermogen om hogere niveaus van zijn te bereiken.