Educatie

De Educatie Initiatieven van de Appel stimuleren verschillende manieren van leren door naar het hele lichaam te luisteren. Bestaande vaardigheden, kennissen en ervaringen die vaak niet zichtbaar of ondergewaardeerd zijn in onze onderwijssystemen geven we tijd en ruimte. Samen leren we hoe we ons 'anders' kunnen verhouden tot de structuren van de samenleving. Samen met kunstenaars en via artistieke processen leren we op andere manieren 'wijs' te zijn. Zodat we zelf kunnen bepalen hoe we nieuwe structuren kunnen maken, welke verhalen we willen vertellen en welke gemeenschappen we willen vormen.

Scholen en de buurt

Wat betekent het om een kunstinstelling vanuit het centrum van Amsterdam naar Amsterdam Nieuw-West te verhuizen? Welke veranderingsprocessen zet dit in gang in de instelling en in de buurt? En welke positie nemen wij hiermee in binnen de doorlopende gentrificatie in de stad?

Dit waren enkele van de vragen die we onszelf en onze nieuwe buurt stelden toen Amsterdam Nieuw-West onze thuisbasis werd in 2017. Nieuw-West is een relatief jong stadsdeel met een interessante geschiedenis en veel talent. Gentrificatie is op een pijnlijke manier de dynamiek voor individuen, organisaties en kunstenaars in het grootste stadsdeel van Amsterdam aan het veranderen.

We begonnen door te luisteren naar onze nieuwe buurt en stelden de vragen hierboven aan buurtcentra, scholen, families, kunstenaars en andere individuen. Uit deze gesprekken zijn de Educatie Initiatieven ontstaan en hebben we een aantal langdurige samenwerkingen opgezet met buurtscholen en -organisaties.

Deelnemen