tentoonstelling
2019
CAMP: In Cameras Res

CAMP: In Cameras Res

16.03–20.04.2019
Opening: 2019-03-16 15:00:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Opening 16 maart 15:00 - 18:00

In Cameras Res (2019) 

In Cameras Res is een woordspeling van CAMP op de Latijnse uitspraak In Medias Res (wanneer een narratief in het midden van een verhaallijn begint). In Cameras Res is een optische variant hiervan, waarbij de camera zelf het beginpunt is. 

Een in-camera montage wordt uitgevoerd zonder het gebruik van een apart montage proces. Diegene die de camera bedient, edit dan al tijdens het filmen als het ware. 

Een in-camera juridische procedure, zou het tegenovergestelde zijn van een openbare rechtszitting.

Studio CAMP heeft in opdracht van De Appel een 3-kanaals video-installatie gemaakt: In Cameras Res. Met behulp van geavanceerde bewakingscamera’s heeft CAMP filmische landschapsbeelden van Amsterdam vastgelegd. In Cameras Res ontleent elementen van hedendaagse beeldvorming en manipuleert de ‘patrol’ functie van de camera, waardoor de motorische en optische grenzen van het cameragebruik worden verkend. Zodoende gaat CAMP verder in op hun langdurige observatie van de parallelle ontwikkelingen tussen cinema en bewakingstechnologie.

Met het kunstwerk In Cameras Res (2019) ziet de bezoeker het uitzicht vanaf uitkijkpunten van historische gebouwen van Amsterdam, zoals het voormalige Shelltoren (nu de A'dam toren), het voormalige NHM gebouw (nu het Stadsarchief) en voormalige drukkerij Tetterode (nu gebruikt als kunstenaarsateliers) en verbindt deze met het omliggende landschap door middel van geautomatiseerde camerashots. Elke film van de tentoonstelling werd vastgelegd vanuit  één enkele camerapositie, en elke film maakt gebruik van een afzonderlijke montagetechniek. De bezoeker ziet vanaf dit hoge standpunt micro en macro beelden van de stad in verschillende weersomstandigheden en variërende lichtcondities. De terugkeer van enkele personages, van ver of dichtbij, duidt op een soort gemeenschappelijk doel, choreografie of samenspel. CAMP speculeert hiermee op toekomstige beelden en manieren van bewustzijn via de vraag welke rol cinema zal innemen wanneer het aantal camera’s de mens zal overstijgen.

Georganiseerd door Rachael Rakes, Hoofd Curator and Manager van het Curatorial Programme en geïnitieerd door Niels Van Tomme.

In Cameras Res (2019)
3-channel video installatie
20:48
Camera software: Jan Gerber

Openingstijden
16 maart - 20 april
woensdag - zaterdag
14:00 - 18:00

OVER CAMP

CAMP is een in Mumbai gevestigde studio voor trans-disciplinaire media, mede opgezet door Shaina Anand en Ashok Sukumaran. Het werk van CAMP gaat in op de geschiedenis en politiek van technologie, sociale vormen en hedendaagse manieren van beeld maken. Vanaf hun thuis in Chuim, Mumbai, beheren zij de online archieven Pad.ma en Indiancine.ma en de community space R and R naast andere activiteiten zoals hun dakterras bioscoop. Hun werk is internationaal tentoongesteld bij o.a. de 2010 Liverpool Biënnale, de 2009, 2011 en 2013 Sharjah Biënnale, de 2012 Kochi-Muziris Biennale, de 2012 New Museum Triënnale, Documenta 13 in Kassel en Kabul, de 2013 Viennale, de 2014 Shanghai Biënnale, het Keimena project bij Documenta 14 en Skulptur Projekte Münster 2017.

{voor de pers kit, klik hier}

See also