tentoonstelling
2016
In-Out Center

In-Out Center

15.11–11.12.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Het In-Out Center was een kunstenaarsinitiatief dat van 1972 tot en met 1974 tal van activiteiten ontplooide in Amsterdam. Het was een podium voor alles wat toen nieuw was: performances, videokunst, tekstwerken, audiokunst, concept kunst, kunstenaarsboeken.

De negen deelnemers waren afkomstig uit Latijns-Amerika, IJsland en Nederland. Michel Cardena, Raúl Marroquin, Ulises Carrión, Hreinn Fridfinnsson, Sigurdur Gudmundsson, Kristján Gudmundsson, Hetty Huisman, Pieter Laurens Mol en gerrit jan de rook droegen bij aan het experimentele kunstklimaat van Amsterdam, de stad die ze in hun hart hadden gesloten vanwege het open en vrije karakter. Ieder van hen inviteerde op zijn/haar beurt een andere kunstenaar, wat bijdroeg aan de ongekende internationale sfeer.

Bezoekers voelden zich geïnspireerd en één van hen wat Wies Smals. Vlak na de sluiting van het In-Out Center richtte zij De Appel op om onder meer een podium voor performances veilig te stellen. Naast De Appel was ook het door Carrión opgerichte Other Books and So (1975-1978) een uitloper van het In-Out Center. Tineke Reijnders en Corinne Groot zetten hun diepgravende onderzoek naar de historie van het In-Out Center voort met een presentatie in de Appel arts centre.

Er worden originele kunstwerken uit de periode tentoongesteld, er is veel archiefmateriaal te bekijken en Reijnders en Groot zijn ter plekke aanwezig. De Appel is gedurende een maand hun onderzoeksplek. Zij willen informatie delen en ontvangen. Herinneringen, archiefmateriaal en gesprekken zijn dan ook heel welkom.

See also