locussolus
2016
Michael Gibbs Let it keep secrets

Michael Gibbs, Let it keep secrets

04.11–11.12.2016
Opening: 3 november 17 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Michael Gibbs "Short Story", 2 juni 1976 in de Appel

In november zijn er in Amsterdam verschillende presentaties over Michael Gibbs (1949 - 2009). In de de Appel komt de nadruk te liggen op de kunstenaarstijdschriften Kontexts Magazine en Artzien, alsook “Why Not Sneeze”, een website met kritische kunst op en over het internet. In deze, in eigen beheer uitgegeven, magazines en virtueel platform toont Gibbs zijn liefde voor taal, literatuur en de experimentele kunst. Genereus geeft hij kunstenaars en schrijvers in en om zijn internationale netwerk een podium om hun teksten en initiatieven verder te ontplooien en te presenteren aan het publiek. De band die hij met de Appel had wordt getoond aan de hand van materiaal en werken uit het archief van Michael Gibbs en de Appel.

Tijdens de museumnacht op zaterdag 5 november zullen studenten van de afdeling Beeld & Taal van de Rietveld Academie gedichten voordragen en performances doen waarvoor het werk van Michael Gibbs als uitgangspunt dient. Taal is materiaal, lichamen worden woorden, via interventies worden de ruimten in de Appel opnieuw geactiveerd.

Michael Gibbs was een pionier op het gebied van visuele poëzie, waarbij taal als beeldend middel werd ingezet. Hij studeerde aanvankelijk Engelse literatuur in Engeland en was vanaf 1968 actief in de Fluxus beweging. Tijdens zijn studie begon hij met het uitgeven van zijn kunstenaarsmagazine ‘Kontexts’, waarin hij o.a. interviews met William Burroughs en Brion Gysin publiceerde. Vanaf 1974 woonde en werkte hij in Amsterdam.

Samengesteld door Nell Donkers.
Met speciale dank aan: Eva Gonggrijp, David Gibbs, Henriëtte Dingemans, Pim Boer en Jacquine van Elsberg.

Deze presentatie is onderdeel van de manifestatie "Let it keep secrets" over het werk van Michael Gibbs, die op verschillende locaties plaats vindt in oktober en november. Het volledige programma van de manifestatie is te vinden op www.michaelgibbs.nl.

Mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Mondriaan Fonds and Soledad Senlle.

De Appel is gesloten van 7 t/m 13 november voor op- en afbouw van de tentoonstellingsruimtes. Het is mogelijk om de tentoonstelling te bezoeken tijdens kantooruren op afspraak. Bel naar 020 6255651 of mail naar info@deappel.nl.

See also