locussolus
2016
Uit het archief: Minutes of the Meeting

Uit het archief: Minutes of the Meeting

05–31.07.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Still Minutes of the Meeting, Nan Hoover, 1977, 23'27''

In 1977 presenteerde Nan Hoover (1931-2008) in samenwerking met Sam Schoenbaum (1947) de performance Minutes of the Meeting in Agora studio in Maastricht. Dit werk werd gerealiseerd met de steun van Wies Smals, oprichter van de Appel arts centre.

De performance vond plaats in twee verschillende ruimtes, één voor de kunstenaar en één voor het publiek. Sam Schoenbaum bevond zich ertussen in en vertelde een verhaal dat vertrekt vanuit een citaat van Freud. “The unconscious system may therefore be compared to a large ante-room, in which the various mental excitations are crowding upon one another, like individual beings. Adjoining this is a second, smaller apartment, a sort of reception room, in which consciousness resides. But on the threshold of the two, there stands a personage with the office of doorkeeper, who examines the various mental excitations, censors them and denies them admittance to the reception room when he disapproves of them…”

Hoover voerde minimale, symmetrische bewegingen uit in reactie op de gesproken tekst. Ook reageerde ze op het publiek dat ze zag de andere ruimte, en wat haar kon volgen via monitoren. Sam Schoenbaum vervulde de rol van “doorkeeper” tussen de twee ruimtes, tussen het onbewuste en bewuste, het fysieke en mentale en de scheiding tussen performer en publiek.

LocusSolus

is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.

LocusSolus is te vinden in het souterrain van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.