performance
2016
OPEN AVOND(S)

OPEN AVOND(S)

15.06.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Een hedendaagse presentatie vanuit het archief van de Appel arts centre

OPEN AVOND(S) vormt het startsein van een reeks van evenementen rond een concept dat tussen maart 1979 en oktober 1980 bij de Appel arts centre werd gepresenteerd. Iedere eerste woensdag van de maand tussen 20:00 en 22:00 uur konden kunstenaars toentertijd bij de Appel hun werk laten zien, mits de kunstenaars minstens één dag van te voren hun bijdrage opstuurden, zodat het programma kon worden samengesteld. Deze avonden boden een gedeeld podium voor zowel meer gevestigde als experimentele kunstpraktijken. Zou dit nu nog steeds een vruchtbare benadering voor een presentatie-instelling kunnen zijn?

De Appel wordt beschouwd als één van de voorlopers op het gebied van het tonen van performancekunst in Europa. Terugblikken op deze periode is een belangrijke stap de ontwikkeling van nieuwe visies op deze kunstvorm.

Tussen 6 en 11 juni nodigde de Appel arts centre middels een open oproep kunstenaars uit om hun werk bij de Appel te presenteren op 15 juni.

De open oproep werd geformuleerd op basis van een selectie archiefmateriaal, waarmee een dialoog met het heden wordt gestimuleerd. Dit archiefmateriaal, dat nader in gaat op noties rond identiteit en rollenspel, vormde de leidraad voor de open oproep.

Werk uit het archief van de kunstenaars Vito Acconci, Hezy Leskly en Edmondo Za worden tijdens deze avond in samenwerking met geluidskunstenaar Gunnar Gunnsteinsson door middel van humor en tragedie vertaald naar een hedendaagse context. Archiefmateriaal gepresenteerd in relatie tot het werk van kunstenaars Ivan Cheng, Andrius Mulokas, Ohad Ben Shimon, Urok Shirhan en Ieke Trinks. Deze selectie is gebaseerd op vorm en inhoud en de onderlinge relaties tussen de verschillende kunstpraktijken.

Gunnar Gunnsteinsson is componist en performer. Hij is afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam en richt zich voornamelijk op muziek en het gesproken woord. Zijn performances zijn gebaseerd op zijn wekelijkse podcast ‘The Musicosmology Etudes’ en hebben terugkerende thema’s, zoals Jungiaanse psychologie, techno, de middeleeuwen en liefdesdrama. www.soundcloud.com/gunnar-gunnsteinsson.

Emma Panza is een onafhankelijke curator in Amsterdam en tevens alumna van de Appel Curatorial Programme 2013-2014. Haar huidige onderzoek omvat elementen uit het curatorschap als ook elementen uit performance praktijken. Voorbeeld hiervan is de serie van workshops genaamd ‘De-Skilling Curation’, bedoeld als een ruimte om te kunnen reflecteren op de invloed van performance praktijken op ons dagelijks leven middels directe ervaringen. Dit was de aanleiding voor een project over historische performances uit het archief van de Appel arts centre. OPEN AVOND(S) is het resultaat van haar onderzoek, mogelijk gemaakt dankzij het Mondriaan Fonds.


http://performance-anxiety.org/

OPEN AVOND(S)
Woensdag 15 juni, 20:00 - 22:30 uur
de Appel arts centre
Entree: 3 euro (geen Museumkaart nodig)

Speciale dank aan Nell Donkers, Abel Kroon, Titus Nouwens en de staff van de Appel arts centre.

See also