locussolus
2016
Uit het archief: Erik Smith & James Lee…

Uit het archief: Erik Smith & James Lee Byars

10.03–10.04.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam
Cassander Eeftinck Schattenkerk

Van 10 maart tot en met 10 april is in de Appel arts centre een bijzondere videoregistratie uit het archief te zien in het souterrain. Het gaat om de performance van Black Metal band Sammath die in 2007 plaatsvond in de Appel tijdens de opening van The Ghost of James Lee Byars Calling, een project van kunstenaar Erik Smith.

In 2007 verbond Erik Smith (VS, 1967) werk van de conceptuele kunstenaar James Lee Byars (1932-1997) met underground Black Metal muziek. De titel van de installatie in de Appel arts centre, The Ghost of James Lee Byars Calling, is ontleend aan een tentoonstelling van Byars uit 1969 in Los Angeles.

Tijdens de opening vond een performance plaats waarbij de Nederlandse Black Metal band Sammath de tekst "Perfect is My Death Word" live integreerde in een eigen nummer. Perfect is My Death Word is een geluidswerk van Byars op CD uit 1995; waarin na 20 minuten stilte deze zin uitgesproken wordt door Byars in een verborgen audiotrack. Het werk van Erik Smith is een hommage aan Byars, maar verwijst ook met theatrale humor naar een algehele obsessie met zwartgalligheid en de dood.

Smiths installatie viel destijds samen met een bijzondere ontdekking in het Appel archief: een groot aantal 'officiële' brieven en persoonlijke notities van James Lee Byars. Deze correspondentie, gericht aan Wies Smals de oprichter van de Appel, is momenteel te zien op een tentoonstelling over Byars in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

LocusSolus
is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.

LocusSolus is te vinden in het souterrain van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.