locussolus
2016
Uit het archief: Sam Schoenbaum

Uit het archief: Sam Schoenbaum

09.02–08.03.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Van 9 februari tot 8 maart 2016 toont De Appel arts centre in het souterrain een videoregistratie uit het archief, van de performance van Sam Schoenbaum die plaatsvond in De Appel in de jaren '70.

In 1977 vond in de Appel arts centre de performance Engagement/Disengagement plaats van kunstenaar Sam Schoenbaum (AUS). Schoenbaum ziet dit tegenwoordig als een sleutelwerk in zijn oeuvre. “I have a rich history with Amsterdam and it's art world beginning with de Appel on the Brouwersgracht, as it was with Wies Smals in the mid 70s...” Zijn aandacht verschoof in de jaren tachtig van video en performance naar de schilderkunst. Hij woonde in New York, ervoer de verliezen die de aids epidemie veroorzaakte en wilde werk maken dat het tijdelijke tastbaar maakte.

In deze videoregistratie van de performance zien we dat Schoenbaum drie gedragssituaties had geregisseerd: een echtpaar dat thee drinkt, een danseres met koptelefoon en een oude heer die naar de televisie kijkt. Vervolgens wisselden de bezigheden: het echtpaar keek TV, de oude heer danste met een koptelefoon en de danseres dronk een kopje thee. Een evidente logica tussen de handelingen ontbrak. Terwijl het publiek stond te kijken, las de kunstenaar in hun midden een briefwisseling tussen twee homofielen voor.

Schoenbaum lijkt in dit werk een dwarsdoorsnede van de mens en het menselijk gedrag te geven. Hij isoleert een aantal menselijke gedragsaspecten: het passieve (aanschouwende) en het actieve (bewegen op eigen muziek en interactie met anderen), en het persoonlijke (de muziek die voor niemand anders hoorbaar is als de gedachten en ideeën die iemands leven sturen).

LocusSolus
is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.

LocusSolus is te vinden in het souterrain van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.