locussolus
2015
Uit het Archief: The Big Sleep 2 van…

Uit het Archief: The Big Sleep 2 van Barbara Bloom

12.09–08.10.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

De Appel arts centre presenteert van 12 september tot en met 8 oktober de film The Big Sleep 2 van Barbara Bloom uit het Appel archief.

In ‘The Big Sleep 2’ maakt Barbara Bloom gebruik van de film The Big Sleep, gebaseerd op een detective verhaal van Raymond Chandler met Humphrey Bogart in de hoofdrol. De video start met promotie materiaal, waarna een voice-over kort samenvat wat wij gaan zien met op de achtergrond dramatische sfeermuziek. De film volgt privédetective Marlowe tijdens zijn onderzoek voor de rijke Mr. Sternwood. Een Ierse leger officier die voor Mr. Sternwood heeft gewerkt is vermist. Het lijkt iets te maken te hebben met Mr. Sternwood’s dochter, die betrokken is geraakt bij een groep criminelen.

Blooms onderdeel in dit hele verhaal bestaat uit de toevoeging van een enkele scene. Na 45 minuten plaatst Bloom op subtiele en nauwelijks merkbare wijze een eigen scene in het verhaal: een vrouw die aan het telefoneren is. Ze vraagt de persoon aan de andere kant van de lijn een aantal dingen over voorgaande scenes. Samen vormen deze vragen een korte samenvatting van wat er hiervoor te zien is geweest. Barbara Blooms werk is een voorbeeld van haar interesse in maatschappelijke situaties die te maken hebben met het overdragen van bepaalde beelden. Bloom gebruikt verschillende bestaande beelden als een context om nieuwe beelden te verspreiden. Door dit spel van beelden onderzoekt zij een aantal vragen: Hoe werkt het mechanisme van overdragen? Waarom blijven sommige dingen in ons geheugen hangen en anderen niet? Wat is het effect van herhaling?

LocusSolus
is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.
LocusSolus is te vinden in het souterrain van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.

In LocusSolus op de tweede etage toont kunstenaars collectief gerlach en koop een memorial piece gemaakt voor de Appel in 1993 door kunstenaar Barbara Bloom, op uitnodiging van toenmalig directeur Saskia Bos.

gerlach en koop – No two things can be the same, 2012 disposed bin

collection (unintended), 2012

gerlach en koop – Choses tuées

affiche, 2015