locussolus
2015
Uit het archief: Marja Samsom

Uit het archief: Marja Samsom

27.11.2015–17.01.2016
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

In het kader van “Dear Weis” wordt in Solus een presentatie van Marja Samsom getoond. In de 70-er jaren toont ze haar werk in verschillende venues in Los Angeles, New York, Amsterdam en verder in Europa. Onder de naam MBhave of Miss Kerr speelt ze in haar werk met de begrippen huisvrouw en pin-up.

In 1976 voert Marja Samsom in de Appel arts centre de performance “Miss Kerr” uit. In 1980 reist ze mee naar New York voor “Dutch Treat”, een uitwisseling die Wies Smals opzet met Martha Wilson van Franklin Furnace.
Marja Samsom ontwerpt daarvoor de poster en toont een performance in Franklin Furnace. Ze besluit in New York te blijven en opent het fameuze restaurant de “Kitchen Club” en “Chibi's bar”; ze staat bekend als de “Dumpling Diva” en brengt in New York zelfs poffertjes aan de man.
In 2015 geeft Marja Samsom in samenwerking met Inez & Vinoodh in eigen beheer het kunstenaarsboek 'Diary of a Forgotten Actress 1972 - 1979' uit. In Solus te zien, naast de ansichten aan Wies Smals in Locus, een registratie van de performance “Miss Kerr”, divers pers- en archiefmateriaal en het boek: 'Diary of a Forgotten Actress 1972 - 1979'.

LocusSolus toont de parels uit de collectie van de Appel arts centre; bijzondere boeken, documenten of nieuwe aanwinsten die haar geschiedenis en levend heden met trots vertegenwoordigen, voor de stille lezer en scherpe kijkers. LocusSolus is te vinden naast de ingang van de bibliotheek op de tweede verdieping van de Appel arts centre.