locussolus
2015
Op reis voor de thuisblijver: Florian…

Op reis voor de thuisblijver: Florian Kleinefenn en Fritz Rahmann, Reizen in camera, 1985

16.07–30.08.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Florian Kleinefenn en Fritz Rahmann, Reizen in camera, 1985

Na veel gesteggel met de spoorwegen, slaagde Florian Kleinefenn en Fritz Rahmann er in 1985 om twee treincoupes tot een rijdend kunstwerk te transformeren.

Met een tweedeklas treinkaartje konden reizigers plaatsnemen in de in de trein van Amsterdam naar Dordrecht. Enkele coupes waren een soort camera's geworden, waarin door een klein raam op de wanden landschappen en objecten die de trein passeerde werden geprojecteerd. De buitenwereld was live te zien, maar de aardbodem zat op het plafond, midden op de wand verdween de horizon en de hemel was een lichte zone op de zittingen en de vloer. Het beeld bewoog mee met het landschap en kwam tot stilstand op de stations. Kleinefenn liet treinreizigers een kunstwerk ervaren en mensen mijmeren en dagdromen over de wereld op zijn kop, ver buiten de muren van de Appel arts centre.

LocusSolus

toont de parels uit de collectie van de Appel arts centre; bijzondere boeken, documenten of nieuwe aanwinsten die haar geschiedenis en levend heden met trots vertegenwoordigen, voor de stille lezer en scherpe kijkers. LocusSolus is te vinden naast de ingang van de bibliotheek op de tweede verdieping van de Appel arts centre.

See also