locussolus
2015
Op reis voor de thuisblijver: Stephen…

Op reis voor de thuisblijver: Stephen Soreff, Flying eye, 1981

16.07–02.08.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Locussolus: Stephen Soreff, Flying eye, 1981

“A flying eye is designed to make your life better”, aldus de voice over in de video Flying Eye die Stephen Soreff in 1981 maakte in nauwe samenwerking met de Appel arts centre. De kunstenaar nam de kijker in een fictieve voorlichtingsfilm mee naar 1991, naar een toekomst waarin een ‘vliegend oog’ kon worden aangestuurd met een afstandsbediening die via een satelliet contact maakte met het vliegtuig. Het ‘vliegend oog’, dat was voorzien van een camera, was te zien onder in het beeld op het televisiescherm.

Lang voor het bestaan van Google maps kon de kijker al zittend op de bank over de Sahara zweven en gebergten verkennen, maar er kon ook een geracet worden tussen twee vliegende ogen. De kijker was piloot en cameraman. Met dit futuristische vergezicht liep Soreff op een verassende manier vooruit op de interactiviteit en democratisering die televisie en nieuwe media tegenwoordig kenmerkt, en op een wereld waarin satellieten, gps en drones normaal zijn geworden. Het Flying Eye project was een samenwerking met Rene Coelho van Montevideo (nu LIMA), de Appel en Stephen Soreff, en het werd uitgezonden op Mokum TV.

LocusSolus

is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.

LocusSolus is te vinden in het souterrain van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.