event
2015
Midsummer Night Scream

Midsummer Night Scream

26.09.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Trygve Luktvasslimo

Geïnspireerd door de tentoonstelling Munch : Van Gogh (25 september 2015 - 17 januari 2016) in het Van Gogh Museum in Amsterdam, presenteren tien toonaangevende Amsterdamse culturele instellingen, waaronder de Appel arts centre, een cultuurprogramma gebaseerd op de nalatenschap van de twee artistieke zielsverwanten. Film, performance, debat en muziek laten zien dat de invloed van Edvard Munch (1863-1944) en Vincent van Gogh (1853-1890) op hedendaagse kunst en cultuur nog altijd springlevend is.

Ontdek de wereld van de Noor Munch en zijn Nederlandse artistieke verwant Van Gogh in de Appel arts centre met Midsummer Night Scream, een avond van performances en lezingen van Noorse kunstenaars en curatoren.

Toegang: regulier + 3 euro

Reserveren: reservation [​at​] deappel.nl

Fantasie, mythologie en imaginaire werelden zijn elementen die in de kunstenaarspraktijk in Scandinavische landen vaak terugkomen. Dat zal in de Appel te zien zijn bij performances van Trygve Luktvasslimo en Martin Skauen, in combinatie met een lezing performance door Marianne Zamecznik en Gernot Wieland. De avond geeft een beeld van de bijzondere artistieke en poëtische praktijk van hedendaagse Noorse kunstenaars.

De performances van de Noor Trygve Luktvasslimo (1978), die vaak vertrekken vanuit elementen uit de pop-cultuur, zijn een mengelmoes van serieus conceptualisme en campy hysterie. Martin Skauen (1975) confronteert de kijker in zijn tekeningen en video’s met duistere maar ook humoristische beelden en personages.
“Jes kniver deg” is een lezing performance geschreven door de Oostenrijkse kunstenaar Gernot Wieland en gezamenlijk uitgevoerd door de Noorweegse curator Marianne Zamecznik en de auteur.
Het stuk is gebaseerd op een psychoanalytische setting en bestaat uit geprojecteerde beelden, twee performers en twee handpoppen.
In het thema “onder invloed” combineert de lezing performance verschillende associatieve verhaallijnen waarbij absurde en fictieve elementen, historische rapporten en persoonlijke herinneringen worden samengebracht.


Het Van Gogh jaar 2015 wordt in heel Europa groots gevierd, met als onbetwist hoogtepunt de tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum. Beide kunstenaars staan bekend om hun emotioneel geladen schilderijen, hun unieke en innovatieve stijl en hun dramatische levens. Beiden maakten zich sterk voor het vernieuwen van de kunst en ontwikkelden een persoonlijke, expressieve beeldtaal om de universele emoties van het menselijk bestaan tot uitdrukking te brengen.

Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

Met dank aan OCA Office for Contemporary Art Norway

gerlach en koop – No two things can be the same, 2012 disposed bin

collection (unintended), 2012

gerlach en koop – Choses tuées

affiche, 2015