locussolus
2015
Uit het archief: Hetty Huisman

Uit het archief: Hetty Huisman

04–30.04.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Van 4 tot en met 30 april zijn uit het archief van de Appel arts centre diverse materialen van Hetty Huisman te zien. In het souterrain is een reconstructie van Hetty Huisman's project "From Void to Void to Void to Void", uit 1982 te zien en op de 2e etage bij de bibliotheek van de Appel arts centre zijn er kunstenaarsboeken en briefboeken van Hetty Huisman te zien.

Begin jaren tachtig woedde er in de Appel, die in 1975 was opgericht door Wies Smals, een discussie over de toekomst van het nog jonge instituut. Wat voor instelling was de Appel en wat wilde het zijn. En met wat voor kunst?

Hetty Huisman was in die tijd een frequent bezoeker van de activiteiten in de Brouwersgracht en leverde in 1982 een bijzondere bijdrage aan deze discussie. Wies Smals en haar medewerkers Josine van Droffelaar en André Minnaar hadden Huisman uitgedaagd om een lezing te geven. Huisman wilde echter geen gewone lezing houden, ze gebruikte verschillende audiovisuele instrumenten om haar bevindingen te registreren.
In de loop van zes maanden werkte Huisman aan een presentatie waarmee ze de discussie over kunst en de identiteit van de Appel wilde intensiveren. Ze communiceerde in die periode via een indexkaartensysteem met Smals, Van Droffelaar en Minnaar. Aan een honderdtal “vrienden van de Appel” werd de volgende vraag gestuurd: 'In verband met de rondvraag zouden wij willen weten of U nog vragen heeft?’ Tijdens de multimediale presentatie op 31 maart 1982 in discobar De Koer in Amsterdam werden de vragen en antwoorden in een audiovisuele flipperkast gepresenteerd.

Hetty Huisman maakt kunstenaarsboeken, gelaagd en vol verwijzingen – ernstig en humoristisch tegelijk. Ze gebruikt tekst en traditionele druktechnieken om haar vocabulaire weer te geven met sporen van feminisme, homofilie, oost-west en man-vrouw-moederverhoudingen. Het concept leegte – als plek waar open vragen en antwoorden kunnen ontstaan en bestaan – staat centraal in haar werk.

In LocusSolus op de 2e verdieping vind u een collectie kunstenaarsboeken en briefboeken van Hetty Huisman.

In de bibliotheek van de Appel kunt u gesproken overwegingen beluisteren die Huisman naar de Appel stuurde als audiocassettepost. De bibliotheek is open voor publiek op dinsdagen en woensdagen van 14 - 18 uur.

LocusSolus is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.

Hetty Huisman in Locus Solus

affiche, 2015