locussolus
2015
Uit het archief: Chris Burden

Uit het archief: Chris Burden

08–28.06.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Chris Burden

Van 8 tot en met 28 juni zijn uit het archief van de Appel arts centre diverse materialen van Chris Burden te zien in het souterrain van de Appel arts centre over zijn tentoonstelling Art and Technology uit 1975. Op 18 oktober 1975 begon om één uur ’s-middags in de Appel de performance/tentoonstelling Art and Technology van de Amerikaanse kunstenaar Chris Burden (1946-2015). In de uitnodiging werd vermeld: ’het zal lang uitlopen...'. Burdens performance duurde uiteindelijk vier dagen.

De kunstenaar monteerde tijdens zijn verblijf in Amsterdam een lichtgewicht auto die hij eerder gedurende drie maanden in Los Angeles had geconstrueerd. Het ontwerp van de ‘B-Car’ was ontleend aan fietsen en vliegtuigen en streefde naar een optimale verdeling van het lichaamsgewicht. Burden wilde er mee naar Parijs rijden en hem in de Galerie Stadler exposeren, maar vanwege het ontbreken van een kentekenbewijs werd de auto – na een aantal rondes door Amsterdam – naar Parijs vervoerd. LocusSolus gaat ditmaal terug naar dit bijzondere project.

Chris Burden begon zijn carrière als performancekunstenaar in 1971 met de performance Shoot, waarbij hij een kogel door zijn arm liet schieten door een vriend. In de jaren zeventig, de hoogtijdagen van de conceptuele kunst en de body art, maakte Burden naam met indringende performances waarin hij zijn lichaam publiekelijk op de proef stelde. Later verwierf hij wereldfaam met grootschalige sculpturale werken en installaties. Chris Burden is eerder dit jaar op 69 jarige leeftijd overleden.

http://www.deappel.nl/visit/programme/activity/?id=11

LocusSolus
is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren. LocusSolus is te vinden in het souterrain van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.