locussolus
2015
Uit het archief: Wies Smals

Uit het archief: Wies Smals

03–29.03.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Van 3 t/m 29 maart presenteert de Appel arts centre archiefmateriaal over de oprichting van de Appel arts centre. In november 2015 viert de Appel arts centre haar 40-jarig jubileum. In aanloop naar de feestelijkheden wordt het prille begin belicht door middel van de presentatie van divers materiaal uit de eigen collectie.

De Appel opent in 1974 haar deuren in pakhuis De Appel aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Gedurende dat jaar onderzoekt Wies Smals, de oprichter van de Appel arts centre, hoe ze de nieuwe plek vorm zal geven. Smals nodigt drie performancekunstenaars uit om te experimenteren met de ruimte: Alison Knowles, Barbara Bloom en Ben d‘Armagnac met Gerrit Dekker.

In januari 1975 reist Smals door Europa om verschillende kunstenaars en curators te ontmoeten. Ze bezoekt tentoonstellingen en gaat naar openingen in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Smals ontmoet onder meer Gina Pane, Daniel Buren, Luciano Castelli en Hermann Nitsch - Germano Celant, François Pluchart, Harald Szeemann en Lea Vergine. Tijdens deze onderzoeksreis gaat ze zich steeds meer interesseren voor performance en nodigt een aantal kunstenaars uit die in 1975 en 1976 in de Appel optreden. Smals legt contact met Studio Oppenheim en Art/Tapes/22 en begint met het aanleggen van een videocollectie met vooral registraties van performances. Op 4 april 1975 start de Appel officieel met de Zwitserse kunstenaar Urs Lüthi en zijn “Amsterdam Performance”.

In LocusSolus ziet u de eerste uitnodigingen van de Appel, Smals’ vroege aantekeningenboekjes en ander archiefmateriaal uit de beginperiode. In het videodocument “Video Kunstenaars” spreekt Smals over video en hoe performancekunstenaars het nieuwe medium gebruiken.

LocusSolus is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.

LocusSolus is te vinden in het souterrain (Expo S) van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.

Met dank aan Marga van Mechelen en haar boek over de geschiedenis van de Appel arts centre: DE APPEL performances, installaties, video, projecten 1975-83

See also