tentoonstelling
2015
Michael E. Smith

Michael E. Smith

11.07–30.08.2015
Opening: Vrijdag 10 juli 18:00 - 21:00 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

“Het ontregelt me, maar waar kijk ik precies naar?”, is een simpele vraag die het werk van Michael E. Smith vaak oproept. Smith (US, 1977) maakt suggestieve objecten en video’s, waarmee hij de sfeer in een ruimte volledig naar zijn hand zet. De kijker waant zich in die ruimtes in een soort verlaten stad, een dystopisch landschap, waar een paar merkwaardige overblijfselen van voormalige menselijke aanwezigheid zijn achtergebleven. Hij creëert een spanningsveld tussen het object en zijn omgeving, omdat de kunstenaar in de tentoonstellingszaal een nieuw leven geeft aan dode voorwerpen en materialen.

Smith maakt zijn sculpturen van alledaagse voorwerpen en industriële materialen – uit plastic voorwerpen, kabels, toiletten, emmers of kleding ontstaan nieuwe vormen. Zorgvuldig verzamelt de kunstenaar puin en overschot uit het bestaan van de stedelijke consument. Juist de alledaagse aard van zijn materialen maken zijn werken tot op zekere hoogte herkenbaar, maar door de wijze waarop Smith ze behandelt, ze combineert en plaatst in de ruimte, ontstaan nieuwe associaties en betekenissen. Smith verandert zijn bronmateriaal radicaal, waardoor de oorspronkelijke vorm en functie van zijn materialen er in zijn kunstwerken niet meer toe doen.

De kunstenaar vult zijn sculpturen met PVC-schuim, hij verhardt ze met hars of bedekt ze met canvas. De oppervlakken zijn soms gepolijst, maar kunnen ook ruw worden gelaten, zoals krassen op de huid. Met zijn bescheiden maar zeer nauwkeurig geconstrueerde kunstwerken veroorzaakt Smith een dreigende en soms morbide, mistroostige maar ook een gedragen, plechtige sfeer. Associaties met sterfelijkheid en vergankelijkheid liggen op de loer, tegelijkertijd heeft Smiths werk ook een donkere humoristische ondertoon.

Zaterdag 11 juli is er een Q&A met Michael E. Smith van 15 – 16:30 uur

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie, in samenwerking met de Kunstverein Hannover, waar Smiths werk ook te zien is in een solotentoonstelling (21 november 2015 – 17 januari 2016).

Michael E. Smith werd in 1977 in Detroit (US) geboren en hij woont in Hokpinton, New Hampshire. Van 2004 tot 2006, studeerde Smith in Detroit aan het College for Creative Studies (CCS). In 2008 rondde hij zijn opleiding af aan het Department for Sculpture (Yale University) als student van Jessica Stockholder. Sinds 2008 geeft hij les aan het CCS. Recent was zijn werk te zien in: Mönchehaus Museum Goslar (2011); Culturgest Lisbon (2012); Whitney Biennial New York; Les Ateliers de Rennes - Biennale D'Art Contemporain (2012); CAPC musée d’art contemporain, Bordeaux (2013) en Ludwig Forum Aachen (2013).

See also